Spárgaszezon: krémleves
Még mindig spárga. Szezonja van, használjuk ki! Mivel a spárga elég tiszavirág életű (pár napig, max. 2 napig tartható hűtőben) mindet meg kell főzni gyorsan, én két csomaggal vettem, szóval egyszerre készült belőle: quiche, leves és tészta, pesto és krém.
De egyébként, ha blansírozzátok utána fagyasztható, csak akkor a zsenge hegye már kissé sérülékennyé-törékennyé válhat, szóval óvatosan. Egy kis érdekesség, nem tudom tudtátok-e, hogy a spárga sok C- és B-vitamint tartalmaz és azok is főleg a koronájában találhatóak. Egyébként tejszínes-zöld fűszerekkel (tárkony, turbolya), esetleg naranccsal vagy citrommal és sok-sok féle olajjal magában is kiváló ez a zöldség.
Összetevők:
1 csomag zöldspárga
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors
tárkony
100 ml tejszín
1 l víz igazából, mi a letört szárvégeiből főztünk alaplevet hozzá
1 citrom leve
1 db/személyenként tojás
1 kupica ecet
Elkészítése:
A spárgákat megmosom, a fás szárait letördelem úgy, hogy ott töröm el, ahol hajlik. A koronájukat levágom, és felaprítom. A letört szárakat sós vízben főzöm, majd leszűröm. A hagymát felaprítom, a fokhagymát szintén nagyon apróra vágom, majd olajon üvegesre pirítom, hozzádobom a spárgákat (a koronát kivéve) és tovább pirítom, ízesítem tárkonnyal, sóval és frissen őrölt borssal. Majd ha az alaplevem kész felöntöm vele a dinsztelt spárgát. Így főzöm még10 percig a spárgákat. (a koronákat ebben a lobogó vízben blansírozom, épp hogy csak roppanjon.)
Mikor megpuhult a zöldség, összeturmixolom, ha kell, tejszínnel besűrítem és utána ízesítem a krémlevest. A koronák felét pedig hozzákeverem. Ezalatt egy lábosban vizet forralok és mikor már lobog felkeverem és a centrifuga közepébe dobom a tojást. 2-3 perc elteltével kihalászom egy szűrővel és az esetleges logó fehérjedarabokat levagdosom róla. Egy tányérba levest merek, a közepébe teszem a tojást és rá helyezek egy-két spárga koronát.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez