Spárgás quiche nagy mosollyal
Ma egy igazán szezonális meglepetéssel kedveskedik nektek a Mosoly Bisztrós Dorszi. Kóstoljátok meg a spárgás quiche-t nagy mosollyal.
Hmmm…édesen is szeretem, de sósan a legjobb és legvariálhatóbb ételek egyike, a pite. A franciák imádják, nem véletlen, bármit bele lehet tenni és jó lehet ebédre egy könnyű salival, reggelire egy pohár narancs juice-szal és vacsorára is, egy finom fehérborral. Szóval mondhatni jolly-joker a palettán. Most az idénynek megfelelően spárgás verziót kaptok. Az alaptésztát bármikor használhatjátok, csak a tölteléket kell variálni, de ez a töltelék spárga nélkül is nagyon finom, sőt akár füstölt lazacot, medvehagymát, spenótot, bármit beletehettek.
Összetevők:
200 g liszt
100 g vaj
jéghideg víz annyi amennyit a tészta felvesz
1 csomag zöld spárga
2 egész tojás
500 ml tejföl
fekete - és zöldbors
150 g szalonna apró kockára vágva (én mangalicát használtam)
fél citrom leve és héja
100 g reszelt sajt Pozsa Pannitól volt és kicsit keményebb, reszelhető
Elkészítése:
A quiche-hez a tésztát először elkészítem. A lisztet a vajjal elmorzsolom, hozzáadok egy csipet sót és annyi jéghideg vizet, amennyit felvesz. Van, aki egy vagy két darab tojássárgáját is hozzákever nekem nem kellett istenien sikerült így is. Labdává formálom a viszonylag kemény tésztát és egy picit hűtőbe teszem. Majd piteformába nyújtom és egy kisebb piteformát vagy sütőbabot szórok a közepére. 165 fokon 10 percig elősütöm. A tejfölt elkeverem a sóval, borssal, 3 felvert tojással és a citrom levével és héjával. A szalonnát megpirítom - nagyon ropogósan szeretem - a zöldspárgát blansírozom (1 percre lobogó vízbe dobom, majd kiveszem, és jeges vízben hűtöm). A szalonnát is hozzákeverem a tejfölhöz és sok-sok sajtot reszelek a tejfölös szalonnás szószhoz. Végül az egész feltétet az elősütött tésztára öntöm, szépen belepakolom a spárgákat és visszateszem 25-30 percre, ugyanúgy 165 fokra a sütőbe.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez