Sóskaramellás sajttorta recept
A sajttorta töretlen népszerűségnek örvend hosszú évek óta, azonban érdemes minden alkalommal újabb és újabb változatait kipróbálni. Ezúttal egy sóskaramellás verziót hoztunk el, amely egyszerre édes, egyszerre sós, kellemes, nem túl tömény desszert.
Hozzávalók:
- 40 dkg vajas keksz
- 15 dkg vaj
- 70 dkg natúr krémsajt
- 15 dkg cukor
- 1,5 ek liszt
- 1 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom
- 3 db tojás
- 20 dkg ritálycukor
- 2 dl tejszín
Elkészítés:
A daráljuk durvára, majd keverjük össze a felolvasztott vajjal. Egyenletes nyomkodjuk bele a kapcsos tortaformába, és 165 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
Kézi robotgéppel simára dolgozzuk a sajtkrémet a cukorral, a liszttel és a tejföllel. Ezt követően keverjük bele a vaníliás cukrot, reszeljük bele a citrom héját, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat. Amikor a keverék homogén és habos, öntsük a kihűlt kekszalapra.
A tortát toljuk vissza az előmelegített sütőbe, és kb. 45 percig süssük. Amíg sül, készítsük el a sós karamellás szószt. A cukrot szórjuk egy serpenyőbe, és alacsony láng felett, rázogatva karamellizáljuk. amikor kezd arany színűvé válni, adjuk hozzá a tejszínt, és kevergessük addig, amíg egyenletes lesz. A kihűlt sajttortára öntsük rá tálaláskor.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez