Sós pite a húsvéti újrahasznosítás jegyében
Már többször jelét adtam, mennyire vonzódom a francia konyhához, hát ismét egy gall receptet hoztam. Ez a pite tökéletes reggelire, de egy kis salátával meg egy jó borral könnyű ebéd fogás is lehet belőle. A húsvéti ünnepek után biztos vagyok benne, sokak hűtőjében bújik meg maradék sonka, újhagyma, tojás. Pont ezekre lesz szükségünk a hagyományos quiche lorainne kissé magyaros verziójának elkészítéséhez. Valójában annyi csak a változtatás, hogy bacon szalonna helyett sonkát pirítunk bele, minden másban autentikusak maradunk.
A pitének egy klasszikus omlós-vajas tésztát készítünk. A lisztet a vajjal morzsoljuk el, majd adjunk hozzá minden hozzávalót, kivéve a tejet, azt utoljára és óvatosan, nehogy túl nedves legyen a tészta. Gyúrjuk gyors mozdulatokkal össze, és pihentessük kicsit a hűtőben, egy jó negyedórát. Azután nyújtsuk ki, fektessük egy megfelelő pite formába, és szurkáljuk meg a tészta alját. Megint pihenjen kicsit hidegben, mert a kéz melegtől pont annyira olvad meg a massza, hogy a sütőben összeesne. Ha eleget érleltük a tésztát, akkor tegyünk a tetejére sütőpapírt és valami nehezéket (rizs, bab, lencse) és süssük 180-200 fokon kb 12 percig. Akkor vegyük le róla a sújt, és fedés nélkül toljuk vissza sülni további 6-8 percre. Nem kell teljesen készre sütni a pitét, nem kell, hogy nagyon színt kapjon, mert a töltelékkel együtt később újra meg fogjuk sütni.
A töltelékhez a sonkát csíkozzuk fel, a hagymát pedig vágjuk apró karikákra. Először a sonka menjen a serpenyőbe, és ha már kissé megpirult, és engedett valami szaftot, akkor dobjuk rá a hagymát is és főzzük őket 1-2 percig. A tejszínt keverjük el a tojásokkal, fűszerezzük, majd adjuk hozzá a sonkás hagymát. Végül reszeljük rá a sajtot, keverjük el az egészet, és öntsük bele a pite tésztánkba, ami még természetesen mindig a formában van. Toljuk 170-180 fokos sütőbe, és húsz percig, vagy pirulásig süssük. Szeletelés előtt egy kissé hagyjuk hűlni, de az illatok intenzitása miatt 1-2 percnél tovább úgysem fogjuk bírni, hogy ne rohanjuk meg a langyos sonkás piténket.
Quiche Lorainne - sonkával:
A tésztához:
25 dkg liszt
1 tojás
15 dkg hideg vaj
1 evőkanál hideg tej vagy víz
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál cukor
A töltelékhez:
25 dkg sonka (vagy húsos szalonna)
2 szál újhagyma, vagy fél szál póré
3 tojás
2,5 dl zsíros tejszín (30%-os)
szerecsendió, só, bors
10 dkg reszelt sajt
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez