Saláta összetevők, melyeket érdemes kerülni
Sokan úgy gondolják, ha salátát esznek, azzal máris eleget tettek az egészséges táplálkozás irányába. Azonban sajnos ez nem igaz, ugyanis számos olyan salátát is fogyasztunk melynek egyes összetevői távol állnak az egészségestől. Lássuk melyek is ezek:
Cukros dresszing
Az édes ízű vagy szirupos öntetekben nagyon magas a cukortartalom, ami kellőképpen ártalmas a szervezet számára. Különösen akkor, ha mesterséges édesítőszerekkel van tele. Ugyanis az édesítőszerek felgyorsíthatják az anyagcserét és elpusztíthatják az egészséges bélflórát. Helyette érdemes balzsamecetes vagy olivaolajos öntetett tenni salátánkra. Az olivaolaj kiválóan támogatja a szívet és az érrendszert.
Finomított szénhidrátok
A salátákat gyakran rizzsel és tésztával töltik ki, mert olcsó alapanyagok. Ezek az ételek talán rövid távon úgy tűnhet, hogy energetizálnak, sajnos azonban hosszú távon cseppet sem tesznek jót az egészségnek. Válasz inkább a salátádhoz összetett szénhidrátokat, például édesburgonya, vagy hüvelyeseket.
Túl sok sajt
Sajnos az éttermekben legtöbbször rengeteg sajtot tesznek a salátákba. És bár a sajt kalcium, A-vitamin és B12-vitamin forrása, ugyanakkor magas a telített zsírtartalma, ezért figyelni kell a mennyiségbevitelre. Ha sajtot választunk érdemes feta vagy kecskesajtot választani, ugyanis ezeknek alacsonyabb a zsírtartalmuk.
Feldolgozott húsok
A feldolgozott húsok mesterséges aromákkal vannak feltöltve, és a vesebetegség fokozott kockázatához kapcsolódnak. Válassz salátádhoz jó minőségű fehérjeforrásokat, és húsokat, halakat. Ilyen például a csirke, lazac, tonhal.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez