Rákóczi túrós pite recept
A Rákóczi túrós az egyik legnépszerűbb sütemény. Mi ezúttal egy olyan receptet hoztunk, melyet pite formában érdemes elkészíteni, így akkor is nagyon gusztusos édesség ötlet lehet, ha vendégeket várunk, vagy éppen mi látogatunk el másokhoz.
Hozzávalók:
Tészta:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
12 dkg porcukor
2 db tojássárgája
késhegynyi sütőpor
1 csipet só
3 evőkanál tejföl
Töltelék:
50 dkg túró
15 dkg cukor
1 teáskanál vanília aroma
2 evőkanál búzadara
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl
Tetejére:
4 db tojásfehérje
3 evőkanál porcukor
1 üveg baracklekvár
A tészta összetevőit tegyük egy keverőtálba, gyúrjuk össze, majd ha homogén állagú lesz a tészta, nyújtsuk ki és tegyük a piteformába. Tegyünk rá alufóliát, arra nehezéket (babot), és így tegyük a sütőbe 5-8 precre 180°c-on. Vegyük ki a formát, vegyük le a fóliát, kenjük meg a tésztát baracklekvárral, majd tegyük vissza a sütőbe újabb 8-10 percre. A töltelék hozzávalóit keverjük össze, majd egy botmixer segítségével csináljunk belőle krémet. Ezt adagoljuk a lekváros tésztára, majd tegyük a sütőbe újabb 10 percre. Addig készítsük el a tetejéhez a habot, amihez nincs más dolgunk, mint felverni porcukorral a tojásokat. A felvert habból készítsünk rácsot a pite tetejére, az üresen maradó hézagokat töltsük meg bőségesen lekvárral. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük addig, míg a tojáshabnak szép arany színe lesz.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez