Pünkösd ételei
Egy újabb alkalom, hogy elkápráztasd családod a főztöddel!
A pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Emellett a juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: a báránysült és a báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat sütnek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat pedig friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltik meg. De egy frissen elkészített házi tyúkhúsleves is nyerő lehet.
Idei libasült
3 kg tisztított, bontott liba, 1,5 dkg só, 3 g majoránna, 1 csokor petrezselyemzöld,80 dkg főtt burgonya
A liba zsírzóját és gégéjét szedd ki, majd dörzsöld be sóval és majoránnával, tedd bele a májat és a petrezselyemzöldet. A zsírréteget vagdossd be, majd tedd tepsibe és rakd körbe a feldarabolt burgonyával. Miközben sütöd locsold sűrűn. Amikor kész, a májjal együtt szeleteld fel, és tálald a burgonyval együtt.
Becsinált jérce
1,8 kg tisztított, bontott jérce, 10 dkg sárgarépa, 8 dkg gyökér, 6 dkg zellergumó, 1 dkg só, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg gomba, 5 dkg kelvirág, 6 dkg vaj, 6,5 dkg liszt, 1 citrom, 1 csokor petrezselyemzöld,1 dl tejszín
A húst vágd nyolcadokra, a zöldségeket a gombát és a petrezselymet aprítsd fel, a kelvirágot bontsd szét. A húst kezd főzni, majd ha felforrt, öntsd le róla a vizet, és mosd meg többször hideg vízben. Ezután tedd föl 1 liter vízben főni a zöldségekkel együtt. A vajból és lisztből készíts rántást, majd keverd bele a petrezselymet. Amikor a hús megpuhult, keverd hozzá a rántást, és főzd készre. Végül add hozzá a citrom levét és a tejszínt. Tálald rizzsel.
Idei uborkasaláta
80 dkg kígyóuborka, 1,5 dkg só, 8 dkg cukor, 0,5 dl 5 %-os borecet, 1 gerezd fokhagyma, 3 dl víz, 1 csokor kapor, 1 g őrölt bors,1 g fűszerpaprika
Aprítsd fel a kaprot és a fokhagymát, valamint gyaluld le az uborkát, majd sózd be. A cukrot, sót és a borecetet keverd el a vízzel, majd az uborkából nyomd ki a vizet, és tedd bele az ecetes lébe. Keverd hozzá a kaprot és fokhagymát, majd tálalás előtt hintsd meg borssal és paprikával.
Meggyes lepény
60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 tojássárgája, 3 dl tejföl, 1 citrom, 5 g só, 10 dkg porcukor, 1 vaníliás cukor, 2 dkg élesztő, 1 tojás
Töltelék: 1,5 kg magozott meggy, 15 dkg cukor, 1 citrom, 1 vaníliás cukor, 12 dkg dió
Dolgozd össze a lisztet a vajjal, a tojássárgájával, a tejföllel, a citrom reszelt héjával, a sóval, a porcukorral, a vaníliás cukorral és az élesztővel. Oszd két részre, majd tedd hűtőbe. A meggyet szórd meg cukorral és vaníliás cukorral, valamint a dióval és a citrom reszelt héjával, majd keverd jól el. A tésztából két lapot kell nyújtanod, és az egyiket félig megsütnöd. Ezt borítsd be a leszűrt meggyel és tedd rá a másik lapot. A tetejét kend meg tojással, majd süsd közepes hőmérsékleten. Porcukorral szórva tálald.
Borsmentamártás
1 csokor friss borsmenta, 4 dl tyúkhúsleves, 4 g só, 5 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája
A borsmentát aprítsd fel és hevítsd fel a lisztet a vajon, majd keverd bele a borsmentát. Engedd fel a levessel, és állandó kevergetés mellett forrald. A tojássárgáját keverd össze a tejszínnel, majd add a mártáshoz. Tálald melegen!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez