Pezsdítő étkek
Úgy érzed, a szürke hétköznapokban, hogy bármennyit is alszol, nem érzed kipihentnek és frissnek magad? Ezen könnyedén változtathatsz, ha az alábbi vérpezsdítő ételeket beiktatod az étrendedbe.
- Tökmag: Tele van magnéziummal, ami gőzerővel hajtja a megfelelő energia- és anyagcsere-működést.
- Avokádó: A jó zsírok mellett, a benne található kálium kedvezően hat a vérnyomásra.
- Kávé: Így van! A kedvenc feketéd is jó hatással van rád. A megfelelő mennyiségben bevitt koffein felpörget és segít a koncentrálásban.
- Víz: Tudjuk nincs benne semmi újdonság, de nem győzzük hangsúlyozni a víz éltető erejét és fontosságát. Még az enyhe kiszáradás is nagymértékben lassítja az anyagcserét. Mikor ittál utoljára ma? Na ugye.
- Étcsokoládé: Édességfüggők figyelmébe ajánljuk az étcsokit, ami jó hatással van a vérnyomásra. Flavonoidokban gazdag, és a benne rejlő koffeintartalom pozitívan stimulálja az energiaszintedet.
- Lazac: Az omega-3-at a test nem képes önállóan előállítani, így kiváló forrást nyújt ez a fenséges halfajta. Elűzi a depressziót és a szívre is jótékonyan hat.
- Kesudió: A mandulával és a mogyoróval együtt fehérjében és magnéziumban bővelkednek, kiválóan alakítják át a cukrot energiává. Problémás bőrűek viszont csak csínján fogyasszák.
- Szójabab: Tele van B-vitaminnal és lebontja az elfogyasztott szénhidrátot. Fehérjében és rostban egyaránt gazdag.
- Szárított gyümölcsök: Sokkal egészségesebb energialöket egy marék szárított gyümölcs, mint bármilyen más formában a cukor fogyasztása.
- Quinoa: Természetes módon gluténmentes gabona, amely több fehérjét tartalmaz bármelyik gabonánál vagy rizsnél. Kiváló szénhidrát forrás.
Receptek: 1. Quinoa granolával, áfonyával és kesudióval
Hozzávalók:
½ csésze nyers quinoa (piros, fehér, vagy a kettő keveréke)
⅔ csésze sótlan kesudió, durvára vágva
½ csésze zab
2 evőkanál tökmag
½ csésze szárított áfonya (bármilyen más szárított gyümölcs is megteszi)
¼ teáskanál só
½ teáskanál fahéj
1 evőkanál barna cukor
¼ csésze olvasztott kókuszolaj
2 evőkanál juharszirup
½ teáskanál vanília-kivonat
2 csésze granola (tetszőleges)
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 °C-ra. Keverjük össze a quinoat, kesudiót, zabot, tökmagot, áfonyát, sót, fahéjat és a barna cukrot egy nagy tálban. Keverjük össze a kókuszolajat, juharszirupot és vanília-kivonatot egy kis tálban. Öntsük a nedves hozzávalókból készült mixet a száraz hozzávalókból készülthöz a nagy tálban. Vajazzunk ki egy tepsit, és kenjük szét benne egyenletesen a masszát. Süssük 15 percig, gyakran megkeverve. Amikor a granola elkezd barnulni, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Ezután fogyasztható, de légmentesen lezárva akár tárolható is pár napig.
2. Ropogós lazac, avokádóval és szójababbal
Hozzávalók:
30 dkg lazacfilé, félbevágva
só, bors
2 evőkanál kókuszolaj
¾ csésze hámozott főtt szójabab
½ avokádó
½ citrom leve
olívaolaj
Elkészítés:
Pürésítsük össze a szójababot a fél avokádót és a citrom levét, sóval, borssal, olívaolajjal ízesíthetjük. Serpenyőben hevítsük fel a kókuszolajat, a lazacot ízesítsük sóval, borssal majd süssük, 3 percig az egyik, majd kb. ugyanennyi ideig a másik oldalát is, amíg pirosassá válik. Ezután tálalhatjuk.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez