Paradicsom consommé, tonhalgombóccal
Ennél frissítőbb levest ma nem fogsz találni! Nagy melegben nyáron csodálatos, de ha el akarod kápráztatni a vendégeid, akkor is tökéletes választás. Az áttetsző színtelen leves, nagyon intenzív paradicsom ízzel fog meglepni mindenkit, aki megkóstolja.
Hozzávalók (2 személyre):
Paradicsom consommé
1 kg paradicsom
1 nagy marék friss bazsalikom
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál reszelt torma
25 ml vodka (opcionális)
Fél gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
Tonhalgombóc
1 doboz 50 g-os olívaolajos tonhalkonzerv
1 egész tojás
2-3 evőkanál zsemlemorzsa
só
frissen őrölt bors
A paradicsomot kockákra vágjuk, a bazsalikom leveleit leszedjük a száráról. Majd minden hozzávalót a turmixgépbe teszünk és darabosra turmixoljuk. Ne legyen teljesen pépes. A keveréket egy sűrű szövésű anyagba töltjük, mely alá egy lábost helyezünk. Egy-két óra alatt hagyjuk kicsöpögni a levét. A lecsöpögött levet hűtőbe tesszük.(A visszamaradt pürét másnap fel tudjuk használni olasz tésztaszósz alapjának.)
A halkonzervet leszűrjük és villával összetörjük. Sózzuk, borsozzuk, beleütjük a tojást, majd összekeverjük, végül annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy kis gombócokat tudjunk formázni belőle. Forrásban lévő, sóval ízesített vízbe 3-4 perc alatt megfőzzük őket. A hideg levesbe helyezzük a kész gombócokat.
A levest tálaláskor gazdagíthatjuk hámozott mini színes paradicsommal, mikrozöldségekkel, ehető virágokkal, apró kockára vágott blansírozott* fehér- és sárgarépával, pritamin paprikával.
*blansírozás: a nyers alapanyagot forrásban lévő vízben rövid ideig (10 másodperctől akár néhány percig) főzzük. Lényege: szín-, állag-, íztartás.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez