Panna Cotta recept
A Panna Cotta nem véletlenül az egyik legnépszerűbb olasz desszert, hiszen egyszerre gyümölcsös és tejszínesen krémes, arról nem is beszélve, hogy mennyire jól mutat üvegpohárban tálalva. Mindenképpen mellette szóló érv még az is, hogy kifejezetten könnyű elkészíteni, mindössze csak egy kis előrelátásra és türelemre lesz szükségünk, mivel jó pár órát a hűtőben kell állnia.
Hozzávalók:
Szószhoz:
200g eper (friss vagy fagyasztott)
50g kristálycukor
Pudinghoz:
300ml tej
300ml habtejszín
60g kristálycukor
5g zselatinpor
1db vaníliarúd (vagy Bourbon vaníliás cukor)
Egy kis lábasban karamellizáljuk a cukrot, méghozzá úgy, hogy nem kevergetjük, csak rázogatjuk az edényt. Amint elkezd a cukor olvadni, és barnulni, az epreket is tegyük az edénybe, és melegítsük mindaddig, amíg darabos szószt kapunk.
Helyezzük egy edénybe a tejet, a tejszínt, a vaníliarúd héját és kikapart magját is. Miközben elkezdjük melegíteni, keverjük el a cukrot a zselatinporra. Amint a tejes-tejszínes egyveleg felforr, vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a cukrot és a zselatinport. Kevergessük mindaddig, míg a zselatinpor csomómentesen fel nem oldódik. Ez akár 10 percet is igénybe vehet, legyünk türelmesek.
Az eperszószt tegyük poharak (lehetőleg Y poharak) aljába, majd a kicsit kihűlt, tejszínes, még folyékony pudingot helyezzük rá. Hagyjuk hűtőben állni 5-6 órán keresztül, hogy elérje a tökéletese állagot. Természetesen fordítva is elkészíthetjük, ebben az esetben a pudingot kell pohár aljára tennünk, majd miután dermedt a hűtőben, erre adagolni az eperszószt.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez