Nyári méregtelenítés: lúgosítás görögdinnyével
A nyár a legideálisabb alkalom arra, hogy életmódváltásba fogjunk, méregtelenítsük szervezetünket, megszabaduljunk a fölösleges kilóktól, feltöltsük vitamin és ásványi-anyag raktárainkat. Ilyenkor nemcsak a zöldségek tisztító, lúgosító erejében bízhatunk, hanem van néhány idénygyümölcs, amely helyesen fogyasztva méregteleníti a szervezetet, hidratálja sejtjeinket! Egyik ilyen a magas kálium tartalmú görögdinnye. Nagy hangsúly van viszont a helyes fogyasztásán. Mit értünk ez alatt?
Alapvetően a gyümölcsök savas bázisúak, csakis önmagukban, vagy kúraszerűen és helyesen fogyasztva lúgosítják a szervezetet. Nem mindegy, hogy a gyümölcsöt desszertnek fogyasztunk el ebéd után, vagy önmagában és nem más gyümölccsel keverve fogyasztjuk inkább. Mint minden cukor a gyümölcscukor is erjed és alkohollá bomlik le, az alkoholt pedig a májnak kell lebontania. Ezért is fontos, hogy a gyümölcsöket ne keverjük fehérje típusú ételekkel, zöldségekkel, gabonafélékkel. Ha a gyümölcsöket mégis keverjük, akkor használjuk az erjedésgátló fűszereket: fahéj, gyömbér, eredeti bourbon vanília, őrölt szegfűszeg, szegfűbors. A rossz ételtársítások tünetei: puffadás, bélpanaszok, rossz komfort érzet.
A görögdinnye pozitív élettani hatásai:
Az üde, piros gyümölcsnek több mint 90%-a víz, szinte nem is tartalmaz kalóriát (100 g: 29 kcal tartalmaz), vitaminokban és ásványi anyagokban azonban nem szűkölködik.
Bőségesen van benne A-, B- és C-vitamin, valamint kalcium, magnézium, foszfor, cink, vas és kálium - nemcsak a kiválasztó folyamatok zavartalan működését segíti, de sok más pozitív élettani hatása is van.
A dinnye emellett a különböző emésztési zavarokra is jó hatással van, mivel enyhe hashajtó hatású, és hűsíti, nyugtatja a beleket.
Magas víztartalma miatt a diéta alatt is bármikor eheted, ha megéheznél, hiszen megtölti a gyomrodat, anélkül, hogy fölösleges kalóriákkal vagy zsírokkal terhelné a szervezetedet.
Tipp: Mivel a dinnye is tartalmaz gyümölcscukrot, ezért javaslom fahéjjal vagy bourbon vaníliával megszórva fogyasztani.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez