Nyári baktériuminvázió
A nyár az ételmérgezések időszaka is, ezért különösen figyelmesen olvasd el az alábbiakat.
Akár rémálommá is válhat egy kellemes, nyáresti piknik, ha a nem megfelelően átsütött hússal, vagy éppen a nem jól elmosogatott evőeszközzel olyan baktériumok kerülnek a szervezetedbe, amelyek a kellemetlen tüneteken túl, komoly bajt is okozhatnak.
Élelmiszer fertőzésre, mérgezésre akkor gyanakodhatsz, ha azonos ételt, italt fogyasztók hasonló tünetekkel, közel azonos időben – a jellemző lappangási idő letelte után – betegednek meg. A szalmonella, a lisztéria és az E.coli baktériumok azok, amelyek a leggyakrabban okoznak kisebb-nagyobb gondokat. Bár általában jól kezelhető fertőzésekről van szó, ám néha súlyos, akár végzetes kimenetelű komplikáció is előfordulhat. Az egyre népszerűbb kerti sütögetés azért lehet veszélyes, mert a nyílt lángon a nyers hús külső része gyorsan megpirul, miközben a belseje még nem sült át, így a hányást, hasmenést, lázat és rossz közérzetet okozó baktériumok még vígan élnek ezeken a részeken.
A baktériumokon kívül az élelmiszerekben vírusok, gombák és paraziták is előfordulhatnak. A vírusok ugyan nem képesek szaporodni az ételekben, de fertőzőképességük megmarad. Nyers tejben, tojásban, szennyezett vízben élő kagylókban lelhetők föl, de alapos hőkezeléssel elpusztíthatók. A fertőzött takarmányt fogyasztó állatok tejével gombák is juthatnak a szervezetedbe, míg a parazitáknak az adhat zöld utat, ha piszkos kézzel nyúlsz a szádba, vagy fertőzött vizet iszol.
Jó tanács
Elkülönítve, külön zacskóba vidd haza a zöldség- és gyümölcsféléket valamint a húsokat a boltból. Az előkészítés is külön történjen, tisztára mosott eszközökkel. A nyers hús felületét öblítsd le, a tojás héját fertőtlenítsd és még a hámozni való gyümölcsöt is mosd meg. A főzés, sütés legyen alapos, hogy az esetlegesen jelenlevő baktériumok elpusztuljanak. Az elkészített étel szobahőmérsékleten tárolva csak 2-3 óráig biztonságos, ezért a maradékot gyorsan hűtsd le és zárható, tiszta edényben tedd a hűtőszekrénybe. A különösen veszélyes, gombás, tejfölös, tojásos ételeket még másnapig se tárold: ha nem fogy el, inkább öntsd ki a maradékot.
Forrás: medizona.hu
Betűk: Máger Judit
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez