Nyári andalúz finomságok
Az Extenda (Andalúz Kereskedelemfejlesztési iroda) intenzív hazai jelenlétével nem csak a jobbnál jobb spanyol alapanyagokra fekteti a hangsúlyt, de érdekes programokkal, rendezvényekkel kedveskedik Andalúzia szerelmeseinek.
Andalúz Receptverseny
Már második alkalommal rendezték meg hazánkban az Andalúz Receptversenyt, melyre olyan fogások receptjeit várták a szervezők, amelyek legalább egy andalúz hozzávalót tartalmaznak. A versenyzők összesen 27 receptet töltöttek fel az "Egy csipetnyi Andalúzia" Facebook oldalra.
Nem volt könnyű a szőrös szívű ítészek kegyeit elnyerni, Bíró Lajos (Bock Bisztró), Vajda Péter (Dining Guide) és Enrique Sánchez (andalúz mesterszakács) kíméletlenül köszörülte nyelvét minden fagyasztott hozzávalón, vagy ’agyonsütött’ húson. Gratulálunk a nyerteseknek: Csermely Győző alias GOCK, Kósa Gabriella, Hajós Ágnes, Hadarik Rita és B.Csánk Györgyi!
Gratuláció az első helyezettnek
A legjobbakat pedig nem kisebb jutalom várta, mint Enrique Sánchez főzőtanfolyama, amelyet június 9-én tartottak szintén a GASTROPOLIS-ban. A menü klasszikus andalúz ételeket vonultatott fel egy-egy érdekes csavarral, igazi ’Enriqués’ látásmódban.
Enrique Sánchez és a Gastropolis logója
A díjátadón azonban mi is megcsodálhattuk Enrique Sánchez főzőtudományát és szájtátva figyeltük, hogy sebtiben elkészítette az ínycsiklandó garnélás tortillácskákat. Nem leszünk restek,és megosztjuk veletek a finomság receptjét.
GARNÉLARÁK TORTILLÁCSKÁK FOKHAGYMÁSAN, NARANCS TARTÁRRAL
A garnélarákos tortillácskákhoz
- 200 g nyers tisztított garnéla
- 175 g búzaliszt
- 75 g csicseriborsó liszt
- 1/2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ liter víz
- Friss petrezselyem
- Olívaolaj a sütéshez
A narancs tartárhoz
- 1 tojás
- ¼ liter napraforgó olaj
- 2 salotta hagyma
- 1 kiskanál kapribogyó
- 1 narancs
- Só és friss metélőhagyma
Garnélarák tortillácskák:
Egy tálban keverd össze a kétféle lisztet. Add hozzá adagonként a vizet, míg massza állaga nem lesz. Mehet a hagyma, a fokhagyma a petrezselym és a garnélarák is, apróra darabolva. Sózd meg, és egy tapadásmentes serpenyőben, egy ujjnyi olívaolajban süsd meg a lepénykéket. H már aranybarn az egyik oldal, fordíts rajta.
Narancstartár
Készíts majonézt, úgy, hogy verj fel egy tojást és adagokban add hozzá a napraforgóolajat. Miután már jól összeállt, adj hozzá egy kis snidlinget, meghámozott salottát, egy fél narancs levét és ízlés szerint sózd meg.
A kis lepénykék önmgukban is isteniek, ám a narancstartárral igazi az ízorgia. Ha igazán spanyolos hangulatot akarsz teremteni, válassz egy andalúz bort, vagy készíts eredeti sangriát. Mi, európaiak egészen régóta kedveljük, ám Amerikában csak az 1964-es New York-i Világkiállításon mutatták be a partyk kihagyhatatlan kellékét. Nem csak finom, de édes ízei ellenére frissítő lehet a kánikulában. Azért nem árt odafigyelni a sangria nyakalással, mert igen sunyi kis ital, és hamar a fejedbe szállhat!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez