Női szeszély - A legcsajosabb habos csoda receptje
Könnyű, habos, azt is mondhatnánk, hogy az egyik „legcsajosabb” sütemény ez. Szerintem egy barátnőkkel töltött délutánon kevés jobb választás lehet ennél, szóval kedves hölgyek figyelem, mert most a Mi süteményünk receptje következik!
Könnyen elkészíthető, bár azt nem mondanám, hogy a fél óra alatt összedobható sütik közé tartozik a női szeszély is. Kell egy kicsit pihennie a tésztának, aztán újra kell sütni a habot is, egy szó, mint száz: ha van 1,5-2 nyugis órád, akkor állj csak neki a sütésnek. A recept egyébként a régi Horváth Ilona szakácskönyvből való, az enyém már három részre szakadt ugyan, de imádok az ebben lévő receptek közül válogatni. Íme tehát, a hagyományos, nagymamáink korabeli női szeszély receptje (nemcsak szeszélyeseknek).
Hozzávalók:
- 4 dkg vaj
- 4 dkg kristálycukor
- 25 dkg porcukor
- 4 egész tojás+2 fehérje
- 30 dkg liszt
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- baracklekvár
Elkészítése:
Először a puha vajat keverjük habosra a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a 4 tojássárgáját is. Az élesztőt a langyos tejben futtassuk fel pár perc alatt, majd adjuk hozzá az előbbihez a liszttel együtt. Adjunk hozzá még annyi tejet, hogy könnyen verhető, puha tésztát kapjunk. Ha kész a tésztánk, akkor sütőpapírral kibélelt tepsiben kenjük el kb. 1 cm vastagon (ez egy kicsit nehézkes folyamat, ugyanis a tészta nyúlós, és időbe telik, amíg szépen egyenletesen, vékonyan eloszlatjuk). Ezután még harminc percig hagyjuk a tepsiben, és kelesszük a sütés előtt. A 180 fokra előmelegített sütőben aztán süssük addig, ameddig világos barna nem lesz a tésztánk (20-25 perc).
Ha megsült a tészta kenjük meg bőven baracklekvárral, és készítsük el a habos réteget. Ehhez én hat tojásfehérjét szoktam felverni, de értelem szerűen minél többet adsz hozzá, annál vastagabb lesz a habos réteg. Tehát elkezdem verni a tojásfehérjét, amikor már kezd habosodni akkor pedig fokozatosan hozzászitálom a porcukrot is. Ha kész, rákanalazom a lekváros résztára, eloszlatom, és 170 fokon még további 15 percig sütöm. (De lehet, hogy továbbtart, az a lényeg, hogy akkor vegyük csak ki, ha a hab teteje már keményre sült. ) Még melegen vágjuk kockákra, és el is készültünk ezzel a habos csodával. Jó étvágyat hozzá!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez