New York sajttorta citrusokkal
Kedvencem a sajttorta, mert nagyon egyszerű elkészíteni és százféleképpen variálható. Mehet bele krémsajt, joghurt, tejföl, túró. Imádom. Ez a verzió a sajttorták királya. Egy jó málnaöntettel, vagy házi baracklekvárral, eperrel egészen királyi eledel. Omlós, könnyű szétolvad a szájban.
Összetevők:
500 g mascarpone
3 ek tejföl
100 g cukor
1 zacskó vaníliamagos vaníliás cukor vagy egy rúd vanília
1-1 db narancs, lime és citrom héja
140 g őrölt keksz zabfalatokat használtam
85 g vaj + 2 ek.
3 db tojás közepes méretűek legyenek
Elkészítése:
A vajat felolvasztom - 2 ek. kivételével - és összekeverem a kekszmorzsával. Majd egy spatula vagy kanál segítségével belelapogatom egy 25cm átmérőjű tortaformába. Én ezt egy picit meg szoktam pirítani a sütőben 200 fokon 10 perc alatt.
Közben a maradék olvasztott vajat, cukrot,vaníliát vagy vaníliás cukrot, a tojásokat és a tejfölt jól elkeverem, hozzáadom a mascarponét és a citrushéjakat. Krémesre, kicsit folyós állagúra keverem, majd ráöntöm a kilapogatott kekszmorzsára. Végül 200 fokon 10 percig aranybarnára sütöm, majd leveszem a hőmérsékletet és tovább szárítom 110 fokon 1 órán át. Ezután min. 4 órán keresztül hűtöm, de jobb ha egy éjszakát a hűtőben pihen.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez