Narancsos répakuglóf
A répát sokféleképpen fogyasztjuk: levesbe, főzelékként, salátába, ismert kellemes édeskés íze, magas béta karotin tartalma. Pontosan az édes íze miatt kitűnő süteménybe is. Az most következő desszert az úgynevezett „fütyülős „sütemény. Az alábbi recept, természetesen egy alakbarát verzió.
Hozzávalók:
3 db nagyobb répa
100 g bio margarin
1,5 dl agave szirup (mézzel is helyettesíthető).
4 evőkanál kókusz cukor ( a díszítéshez)
270 g liszt: 270 g fehér tönkölybúza liszt
1 tasak foszfátmentes sütőpor1tk szódabikarbóna
1/2 dl narancslé
1/2 narancs reszelt héja ( vegyszermentes)
fahéj ízlés szerint
gyömbér ízlés szerint
szerecsendió ízlés szerint
( én a fűszerekből egy púpozott késhegynyit tettem)
Miután a répákat megtisztítottuk reszeljük le sajtreszelőn. Majd óvatosan adjuk az agave szirupot a habosra kevert margarinhoz. Külön edényben keverjük össze a narancslét, sárgarépát, fűszereket és a narancs héját. A száraz hozzávalókat is külön edényben keverjük össze: a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával. A száraz anyagokkal kezdve és befejezve, felváltva keverjük az agaves krémhez. Minden hozzáadás után jól keverjük össze, akár robotgéppel. Öntsük a masszát egy kuglófformába vagy egy 20x30x5 cm kikent torta sütőbe. Majd helyezzük 170 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 40-45 percig alacsony hőfokon. Én a sütés közepénél levettem a hőfokot 150 fokra. A kuglófba szúrt vizes késsel ellenőrizzük, hogy megsült-e a belseje? Amikor a penge tisztán kihúzható, kész a torta.
10-15 percig hagyjuk hűlni, majd borítsuk ki egy rácsra. A barna cukrot vagy a kókusz cukrot alacsony lángon karamellizáljuk állandó keverés mellett! Majd a torta tetejére reszelt sárgarépát teszünk, és erre öntjük rá a karamellizált cukrot, ami elég gyorsan megköt és egy ropogós réteget képez a torta vagy kuglóf tetején! Ha valaki nem kívánja díszíteni, akkor csak simán mézet, vagy agave szirupot csurgathat a tetejére. Majd hagyjuk teljesen kihűlni. 1-2 óra állás után lehet csak szépen szeletelni.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez