Nagy téli immunerősítés
Sokak számára az ősz és a tél egyet jelent a megfázásos, influenzás megbetegedések kezdetével, amiből aztán tavaszig ki sem lábalnak.
Immunrendszerünk megfelelő állapota a biztosíték arra, hogy betegség nélkül tudjuk átvészelni a fázós, sötét, hideg hónapokat. Lássuk először, mik immunrendszerünk gyengülésének okai:
- életmód (táplálkozási hiányosságok, alul- vagy túltápláltság, kevés mozgás, klímaváltozás, erőn felüli sport ill. egyéb teljesítmények)
- fokozott alkoholfogyasztás, dohányzás
- környezeti terhelések
- súlyos traumák, betegségek, anyagcserezavarok, krónikus betegségek, súlyos allergiák
- túlzott gyógyszerfogyasztás és egyes hosszan tartó agresszív terápiák
- stressz, depresszió
Nézzük meg, mit tehetünk annak érdekében, hogy az ősz és tél ne a betegségekről szóljon!
- Szerencsés esetben nyáron sikerült feltölteni vitaminraktárainkat, ezzel megalapozhatjuk a betegségek kivédését.
- "Táplálékod legyen orvosságod" - mondta Hippokratész és ennek a mondásnak napjainkban egyre nagyobb a jelentősége. Mivel immunrendszerünk 70%-a a beleinkben lakik, javarészt attól függ állapota, hogy mit eszünk. Amit megeszünk, ami bekerül a szervezetünkbe, csak abból tudunk építkezni, az határozza meg egészségi állapotunkat.
- Megfelelő táplálkozással fenntartható a szervezet sav-bázis egyensúlya, ez már maga a fél egészség!
- Törekedjünk az értékes táplálékok fogyasztására, sok friss, az évszaknak megfelelő zöldség, gyümölcs szerepeljen étrendünkben. A magas vitamin-és ásványianyag tartalmú savanyú káposzta, cékla, gyökérzöldségek, alma, körte, sütőtök az ősz legkedveltebb ételei közé tartoznak. Tudom, sokan ellenzik, én mégis bátorítok mindenkit a kivi, citrom, grapefruit és narancs fogyasztására, kiemelkedően magas C vitamin tartalmuk miatt.
- Fogyasszunk minél több, lehetőleg friss fűszernövényt (ez télen is megoldható, hiszen akár a konyhaablakban termeszthetők), sovány húsokat, hidegen sajtolt olajokat, csírákat, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, aszalt gyümölcsöket, olajos magvakat, hüvelyesekből készült leveseket, főzelékeket, pástétomokat.
- A kinti hideg erősödésével egyre jobban kívánjuk a meleg leveseket, a melegítő hatású ételeket. Használjunk gyömbért, fahéjat, szegfűszeget, ezek kiváló, melegítőhatású fűszerek és hatóanyag tartalmuknál fogva a bélrendszeren keresztül immunrendszerünket is stimulálják.
- Ebben az időszakban is fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Fogyasszunk ásványvizet, forrásvizet, zöld teát, gyógyteákat. Az egyre hűvösebb időszakban jól esik a csipkebogyóból, bodzából, homoktövis bogyóból és levélből, citromfűből, borsmentából készített tea. Ha nem tudjuk ízesítés nélkül meginni, lehetőleg mézet használjunk az édesítéshez. A méz rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban, vitaminokban, nyomelemekben, ennél fogva jó szolgálatot tesz immunrendszerünk védelmében.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez