Morzsa party
Nem, most egyáltalán nem a maradékok eltüntetéséről van szó. Ez a joghurtos-citromos pite ezektől az tetejére szaggatott morzsáktól ilyen bájos. Friss, üde, tavaszi édesség. És csak úgy mondom, eddig bárki elkérte a receptet, hatalmas sikert aratott vele otthon
Nem is tudom, ez hanyadik pite receptem, de azt biztosan állíthatom, hogy nem az utolsó. Fanatikus vagyok kicsit, azt hiszem. Ennek a tésztája a szokásos gyúrt omlós, hűtőben pihentetős darab. A vajat a liszttel elmorzsoljuk, beleütjük a tojássárgákat, a sütőport, csipet sót, citromhéjat, porcukrot és gyorsan összedolgozzuk egy kis labdává. Fólia, és mehet a hűtőbe 1-1,5 órára. A töltelékhez a joghurtot a túróval kikeverjük, belecsavarjuk a citrom levét, mehet bele egy kis vanília kivonat, porcukor, végül a tojásfehérjék felvert habját óvatosan beleforgatjuk. A sütőt előmelegítjük. A tésztánkat ketté vesszük (nem teljesen fele-fele, hanem több legyen valamivel ami a formába kerül, a másikból lesz majd a morzsa). A nagyobbik tésztalapot kinyújtjuk, beleegyengetjük egy piteformába, és egy darab sütőpapírral befedjük, elősütjük. Tegyünk nehezéket a papírra, rizst, babot, lencsét. 10-15 perc kell neki kb. 180 fokon. Utána vegyük ki, öntsük rá a krémet, és reszeljük a tetejére a maradék tésztát. Újra be a sütőbe, addig, amíg a teteje szépen meg nem pirul és a krém meg nem szilárdul. Ez kb 25-30 perc.
Ez a süti eléggé szubjektív az arányokat tekintve, több és kevesebb cukrot is lehet a töltelékbe tenni, 1 helyett 2 citrom levét belenyomni, és akár vanília helyett valami mással fűszerezni. A lényeg, hogy aki édesebben, aki savanyúbban szereti, aszerint járjon el. Én az anyósom isteni házi baracklekvárjával leöntve fogyasztottam. Hát isteni volt...:)
citromos-joghurtos-túrós morzsa pite:
tészta:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
4 tojás sárgája
15 dkg vaj
1 cs. sütőpor
csipet só
1 citrom reszelt héja
töltelék:
1 nagy pohár natúr joghurt (vagy esetleg tejföl, de akkor kicsit masszívabb lesz)
25 dkg túró
10 dkg porcukor
4 tojás fehérje
1 tk. vaníliakivonat
1-2 citrom leve
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez