Mindent a mandulaolajról
Van egy olaj, amit ugyanolyan jól tudok használni a főzéshez, mint a bőrápoláshoz. Édeskés íze van, és csodálatos illata. Az egyik legelőkelőbb “tag” az olajok általam annyira szeretett nagy családjában. Ez a mandulaolaj. Megérdemli, hogy ejtsünk róla néhány elismerő szót!
Legnagyobb részben linolsavat és olajsavat tartalmaz. Ennek köszönhető, hogy bőrünk szárazságát nagyon könnyen megszüntethetjük vele. Bizonyára nektek is feltűnt már, hogy nagyon sok kozmetikai terméknek alapanyaga a mandulaolaj, és sokszor masszázskrémeknek is ez az ún. vivőanyaga, ehhez kevernek még hozzá egyéb alkotóelemeket. Sokan még szemránckrém helyett is használják. Picit cseppentünk a tenyerünkbe és beütögetjük a szarkalábas szemsarkunkba az ujjbegyünkkel. Egy próbát megér, ugye? Én még egy olyan külső felhasználására hívnám fel a figyelmeteket, ami ilyen házi praktika. Gombás bőrfertőzések esetén enyhíti a tüneteket, csillapítja a viszketést és gyorsítja a bőr gyógyulásának folyamatát. Jól használható a kipirult, gyulladt bőr fájdalmának, „húzódásának” enyhítésére is. Jótékony hatását a mandulaolaj mandulaolaj elsősorban gazdag B-1, B-2, B-6 és E-vitamin és magas Omega-9 telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. Nem csak kenhető épp emiatt, hiszen a kutatások szerint csökkenti az érelmeszesedés kockázatát, erősíti az immunrendszert és a vércukorszintre is jótékony hatással van. A világhírű Sebastian Kneipp lelkész és természetgyógyász sikeresen gyógyította mandulaolajjal a következő betegségeket: tüdőgyulladás, hascsikarás, gyermekkori székrekedés. Napi 3-4 kávéskanálnyit nyugodtan lehet enni belőle, ha ilyen problémák elmulasztására használnánk. A mandulaolaj csak hidegkonyhai felhasználáshoz használható, vagyis alkalmazása után az ételeket már nem szabad hőkezelni. Enyhén édes ízű. Illik a salátákhoz, dresszingekhez és szószokhoz.
Remélem, hogy megjött a kedvetek hozzá! Próbáljátok ki!!!
Szerző: Anyakanyar
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez