Mik az időskori látásromlás okai?
Újabb kutatások bizonyítják, hogy az időskori látásromlás egyik vezető oka a túl zsíros táplálkozás lehet.
Az új tanulmány szerint azoknál az emberek, akik jelentős mennyiségű zsíros ételt fogyasztanak, háromszor nagyobb valószínűséggel alakulnak ki látásromlás idősebb korára.
"Úgy tűnik, hogy az, amit eszünk, fontos a látásunk szempontjából is."- mondta Amy Millen, a tanulmány vezető szerzője. Millen egyetemi docens a Buffalo Egyetem Egészségügyi és Egészségügyi Szakterületének járványügyi és környezeti egészségtudományi tanszékén.
"Az emberek tudják, hogy a nem megfelelő étrend befolyásolja a szív és érrendszeri megbetegedéseket és növeli az elhízás kockázatát, de a legtöbben nem tudják, hogy az étrend befolyásolhatja a látásromlást is" - mondta Millen.
Az életkorral összefüggő makuladegeneráció akkor fordul elő, amikor a szem egy része, melyet a makulanak hívnak, megsérül. Időnként ez történik, amikor a makulán nőnek a lerakódások. Vagy akkor fordulhat elő, amikor az erekből szivárogni kezd a vér.
Ugyanakkor a látásromlás összefügg a genetikával, valamint a dohányzással is.
A kutatások megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik zsírosabb étrendet fogyasztottak, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki akár teljes látásvesztés is.
"Az étrend megváltoztatása az egyik módja annak, hogy csökkentsük a látásvesztés kockázatát."- mondta Millen.
Megjegyezték, hogy mivel a tanulmány megfigyelő jellegű, egyelőre nem tudják bizonyítani, hogy az egészséges ételek csökkentik a látásromlás kockázatát, ugyanakkor az szinte bizonyított tény, hogy a nem megfelelő táplálkozás romláshoz vezet.
Az egészséges táplálkozás tehát - tele zöldségekkel, gyümölcsökkel és halakkal - a szem egészségének nélkülözhetetlenül fontos tápanyagait tartalmazza.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez