Miért fontos a kollagén és hogyan lehet pótolni?
A fiatalság forrásaként emlegetett kollagén a szépség szférájában aktuális téma. Akár a bőr rugalmasságának vagy a haj fényességének megőrzésére törekszünk, a kollagén az, mely segít ebben.
A kollagén óriási szerepet játszik testünk fontos szöveteinek felépítésében, támogatásában, többek között a bőrünk és a hajunk egészségéért is felelős. 30 éves korunk után a kollagén termelésünk természetesen csökken, ami nagyobb valószínűséggel elvékonyítja a bőrt és elveszíti a rugalmasságot, ami ráncok kialakulását eredményezi. Idővel az előállított kollagén minősége romlik, és a bőr szerkezetének csökkenő rugalmasságában jelenik meg, valamint az ízületeinkre is hatással van, mivel a porc gyengül. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizzük a bőrünk, a hajunk és a körmünk egészségét, pótolnunk kell ezt a fontos fehérjét.
A kollagén szerepe:
- A kollagén fogyasztása hozzájárulhat a bőrünkben lévő kollagén lebomlás hatásának leküzdéséhez.
- Helyreállítja a bőr hidratáltságát.
- Felveszi a harcot az öregedés ellen.
- Felelős a bőr rugalmasságáért, feszességért.
- Egészségesebb hajat eredményez.
- Megerősíti a körmöket.
A kollagén vesztés okai között szerepel még például a dohányzás, a felesleges cukor és finomított szénhidrátok bevitele is. Kerüljük ezeket!
Hogyan lehet növelni a kollagént?
A kollagén felépítéséhez testünk prokollagént, egy olyan prekurzort állít elő, amelyhez az összes kollagén kiindul. Kombinálja a glicin és a prolin aminosavakat a C-vitaminnal együtt. Hozzájárulhatunk a természetes kollagén növeléséhez azzal, ha olyan tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztunk, melyben van prolin, glicin és C-vitamin.
A legjobb kollagén tartalmú ételek:
- Prolin: tojásfehérje, búzacsíra, tejtermék, gomba, spárga
- Glicin: tőkehal, csontleves, spirulina, zselatin
- C-vitamin: eper, citrusfélék, kiwi, paprika, bogyós gyümölcsök
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez