Miért egészséges a forró csoki?
A forró csoki a tél legkedveltebb itala, és amellett, hogy isteni finom, átmelegít, még egészséges is. A csokoládé tele van antioxidánssal, melynek köszönhetően segít megelőzni a különféle szívelégtelenségeket, vagy az időskori makuláris degenerációt. Meggátolja a korai öregedést, és még a rák kialakulása ellen is hatékonyan veszi fel a harcot, hiszen segíti a szabadgyökök leküzdését a szervezetben. Akár hiszed, akár nem, egy bögre forró csoki, még egészségesebb is lehet, mint néhány kocka étcsoki magában.
A XVI. és XIX. század között igazi csodaitalként tartották számon, ami jótékony hatással van az egészségre, és a kedélyállapotra is. Időnként még gyógyszerként is alkalmazták. Ma már ritkán tekintünk a téli italra gyógyító erejű elíxirként, de most bemutatunk néhány egészség megőrző hatást, mely még nagyobb kedvet csinál, hogy kipróbálj néhány különleges receptet.
Fokozza az agyi teljesítményt: Egy tanulmány szerint a forró csoki fogyasztása felpörgeti az agyat, és az általános állapotára is jó hatással van. Az italban található flavonoidok növelik a vér- és az oxigénáramlást az agyba, ami segít a gondolkodásban. Ha fejleszteni szeretnéd a memóriádat, fogyassz naponta két bögrével. A kedélyállapotodra is jó hatással lesz, csak óvatosan a hozzáadott cukorral.
Tele van antioxidánsokkal: A Cornell Egyetem kutatásai szerint a forró csoki több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea vagy a bor. Na, ezt se gondoltad volna, igaz? A forró csokiiban több antioxidáns található, mint a nyers csokoládéban, ez annak köszönhető, hogy a meleg során szabadulnak fel.
Kedélyjavító: A finom ital javítja a hangulatot, segít oldani a feszültséget és a szorongást. Ez abból eredeztethető, hogy a forró csoki endorfint szabadít fel a szervezetben, mely köztudottan kedélyjavító hatással bír. A cukor azonban rendkívül egészségtelen, főleg nagy mennyiségben, így törekedjünk a cukormentes forró csoki fogyasztására, hogy valóban egészséges legyen.
Jót tesz az artériáknak: A benne található flavonoidoknak köszönhetően van jótékony hatással a szívre és az artériákra. Csökkenti a vérnyomást, és az erek állapotára is jó hatással van. Arra azonban fontos ügyelni, hogy a csokoládé önmagában is tartalmaz cukrot és telített zsírt, így napi két csészénél többet nem ajánlott fogyasztani.
Még a fogyásban is segíthet: Ha alacsony kalóriatartalmú forró csokit fogyasztasz még a súlyvesztést is elősegítheted. Egyrészt édes ízének köszönhetően eltelít, teltségérzetet ad, másrészt kieléígted az édes ízek utáni sóvárgásodat, és nem fogsz cukros, zsíros szénhidrát bombákat magadhoz venni.
Ugye, hogy te is kedvet kaptál egy kis forró csokizáshoz?
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez