Mi mindenre jó a csokoládé?
Ha csokoládéról beszélünk, akkor elsősorban mindenki a benne lévő rengeteg cukorra, és az ezzel járó elhízásra gondol. Mondhatjuk, hogy ez csak egy szájról szájra terjedő tévhit, mert a csokoládé nem csak, hogy isteni finom, de emellett számtalan jótékony hatással is rendelkezik. Jót tesz a bőrnek, és pozitívan hat a kedvünkre is.
Egy svéd kutatás megállapította, hogy a rendszeres (heti több alkalommal) csokoládét fogyasztók között 70%-kal kevesebben kaptak szívinfarktust, vagy szívrohamot, mint azok, akik ritkán, vagy szinte sosem ettek csokoládét.
Egy skóciai egyetemen pedig azt állapították meg, hogy az infarktuson átesett betegek közül gyorsabban gyógyultak azok, akik átesve a betegségen rendszeresen fogyasztottak csokoládét.
Abban minden kutató, orvos és táplálkozási szakember egyetért, hogy a csokoládéban, ezen belül is a magas kakaó tartalmú étcsokoládéban a szervezet számára sok hasznos tápanyag található.
A legfontosabb ezek közül egy flavonoid nevű antioxidáns, amely oldja a vérrögöket, megakadályozza a rákos sejtek kialakulását, és védi a bélrendszert. A csokoládéban található szőlőcukor is, amely serkenti az agyműködést és növeli a koncentrálóképességet is.
Minél sötétebb, annál jobb. Az étcsokoládék tartalmazzák a legtöbb jótékony hatású antioxidánst. Amerikában a kutatók pedig azt bizonyították be, hogy az (ét)csokoládé az idegrendszerre is jótékony hatással van. A csokoládé ugyanis tartalmaz olyan anyagokat, amelyek beindítják a szervezetben az endorfin – közismert nevén a boldogsághormon – termelést. Ebben az esetben is az étcsokoládé tartalmazta a legtöbb boldogsághormon termelést elősegítő anyagot. Az endorfin ráadásul a fájdalomérzetet is csökkenti.”
Nézzük meg az orvostudomány által is alátámasztott, a csokoládé elfogyasztásának 10 pozitív tulajdonságát:
1. Jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Egy friss tanulmány szerint az étcsokoládé segít visszaállítani az erek rugalmasságát, és megakadályozza, hogy a vérsejtek a véredények falához tapadjanak.
2. Csökkenti a szélütés kialakulásának esélyét. Finnországi tudósok kutatásaiban a csokoládéfogyasztó vizsgálati alanyok esetében 17 százalékkal volt kisebb a szélütés előfordulásának esélye, ami elképesztő adat.
3. Ásványi anyagokban gazdag. A jó csoki (70+%-os) tobzódik a káliumhoz, cinkhez és szelénhez hasonló, jótékony hatású ásványi anyagokban. Ez utóbbi ételből 100 gramm ugyanakkor az ajánlott napi vasbevitel 67 százalékát is fedezi.
4. Csökkenti a koleszterinszintet. A kakaófogyasztás a vizsgálatok szerint csökkenti a „rossz” koleszterin (LDL) szintjét, valamint növeli a „jó” koleszterin (HDL) előfordulását a szervezetben, amely így visszafogja a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
5. Jó a bőrnek. Az étcsokoládéban fellelhető flavonolok megvédhetik a bőrt a Nap károsító hatásaival szemben (azért mindenképpen használjunk továbbra is napkrémet!).
6. Segíthet a fogyásban. Egy Will Clower nevű neurológus szerint, ha étkezés előtt 20 perccel egy kocka „jó” csokit hagyunk a nyelvünkön szétolvadni, kisvártatva bizonyos agyi hormonjaink a következő szavak kiejtésére fognak ösztökélni bennünket: „Tele vagyok.” Mind emiatt állítólag kevesebbet fogunk enni. Az étkezést követően egy hasonló, kicsiny beavatkozás a hírek szerint a nassolástól fog megvédeni minket.
7. Jó az anyának és a babának. Egy szintén finnországi kutatás azt mutatta ki, hogy a csokoládé csillapította a stresszt a várandós hölgyek körében, és az ilyen anyukák gyerekei többet mosolyogtak, mint a csokoládéval-nem-élő társaik utódai.
8. Megelőzheti a diabéteszt. Talán furcsán hangzik, de a vizsgálatok alapján a kakaó javíthatja az inzulinérzékenységet. A mértékkel majszolt étcsokoládé ennek köszönhetően elodázhatja, illetve megelőzheti a cukorbetegség kialakulását.
9. Az agy működésére nézve is kedvező. A flavanolok bizonyos sejtések szerint az idősebb emberek memóriazavarait enyhíthetik, továbbá az étcsokoládé gyulladáscsökkentő hatása az agyrázkódáshoz hasonló sérülések kezelésében is az orvosok segítségére lehet.
10. A csokoládétól jobb lesz a közérzetünk. A csokoládé feniletilamint tartalmaz (PEA); ezt a vegyületet például szerelembe esés folyamán szokta még előállítani a gondolkodásért felelős szervünk.
Lehet, hogy sokan úgy gondolják, hogy csokoládéból sosem elég, mégis az orvosok azt ajánlják, hogy az egészség megőrzése céljából naponta hat-hét gramm jó minőségű étcsokoládét kellene fogyasztani.
A végére pedig egy nem tudományos megállapítás. Személy szerint úgy gondolom akár igaz, akár nem amit a kutatók állítanak, de azt mi nők tudjuk, hogy a férfiak okozta szívfájdalomra a legjobb megoldás egy kis csokoládé, hiszen jótékony hatással bír, boldogsághormont termel.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez