Mézeskalács emberkék támadása
Juhuuuuj újra támad a gingerbread man! Teljes kattanásom van, imádom ezt a figurát, olyan karácsonyi, annyira cuki. Ilyenkor még a telefonom háttérképernyőjén is mézeskalácsemberkék vannak!
A mézeskalács a legjobb sütemény karácsonykor, mivel az egész család bevonható a készítésébe, különleges fűszeres illattal lengi be a lakást, egy légmentesen záródó dobozban nagyon sokáig eláll, és ripsz-ropsz elkészíthető. Lehet egészségesen készíteni (vagy nem), de én a süteményekkel úgy vagyok, hogyha teljes kiőrlésű liszttel próbálkozom, egyszerűen nem ízlik, csináltam már kalácsot, mézeskalácsot, linzert és egyik sem ízlett annyira, mint a finomlisztes verzió. Na, de az én mézeskalácsom most 1/2 rész búzacsírás finomlisztből és 1/2 rész gesztenyelisztből készült, illetve a melaszos-mézes kombó helyett csakis olajfűzmézet (a sukorói arborétum előtt vettük egy kedves bácsitól, azóta ez a kedvenc mézem) használtam. A gesztenyelisztről annyit, hogy csínján kell bánni vele, mert nagy mennyiségben kesernyés az íze.
Gingerbread man story: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy néne és egy apó, akik egy cukormázas kis kunyhóban éldegéltek az erdő közepén. Egyetlen kívánságuk lett volna az élettől, hogy legyen egy kisfiúk. A nénike gondolt egyet és sütött mézeskalácsot, és az egyiket emberke formájúra készítette el, a szemét áfonyából készítette a pulcsijának a gombjait pedig cseresznyéből rakta ki. Az öreg néne és a bácsi nagyon-nagyon éhesek voltak és ezért alig várták, hogy elkészüljön a sütemény, amint letelt az idő és megbarnult a kis emberke, a néne kinyitotta a sütőajtót ahonnan, óriás meglepetésére kiugrott a mézeskalács emberke azt kiáltozva, hogy: “Kérlek, kérlek ne egyél meg” A mézeskalács ember futott árkon-bokron át miközben egyre több állat követte őt éhesen azért, hogy megegyék. Az emberke futott, ahogy csak bírt azt kiáltva futás közben: ” Kapj el, ha tudsz, de úgy sem tudsz, mert gyorsabb vagyok Nálad.” Végül a rókával és egy erős sodrású folyóval találta szembe magát, amelyen nem tudott átkelni, a ravasz róka rávette, hogy segít átkelni a folyón, ha belekapaszkodik, az emberke sejtve a fondorlatos kísérletet arra, hogy a túlparton megeszi, rákérdezett: “… de ugye nem azért segítesz, hogy a másik oldalon ahol már az állatok nem üldöznek megegyél?…” Dehogy!” -mondta róka. Ezzel belekapaszkodott a mézeskalács embereke a rókába, bízva a jóindulatában, sajnos azonban rövid életének a folyó másik partján vége lett.
Természetesen a most következő receptet nádcukorral és finomliszttel is elkészítheted.
Összetevők:
250 g finom búzaliszt (450 g búzaliszt is lehet)
200 g gesztenyeliszt
180 g olajfűzméz, vagy (100 g melasz, demerara cukor, 100g méz)
1 ek fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1/2 tk szerecsendió
1 tk holland kakaópor
1/2 tk kardamom
1 tk gyömbér
300 g hideg vaj
2 tojás sárgája
1/2 tk sütőpor
Elkészítése:
A tojás és méz kivételével, a kétféle lisztet és a száraz hozzávalókat jól összekeverem egy nagy tálban. Hozzámorzsolom a hideg vajat a száraz keverékhez, majd beleteszem a tojások sárgáját és a mézet is. Jól összegyúrom az így kapott elegyet. Ha lágy a tészta teszek hozzá még lisztet, mert ha nagyon lágy marad kis lyukak keletkeznek a tésztában sütéskor. Minimum 1 órára, de maximum egy napra kell/lehet hűtőbe tenni a tésztát. Egy lisztezett deszkán kisebb darabokat vágok a tésztából, és 2-3 mm-re nyújtom. Kiszaggatom, én csillag és mézeskalácsformákkal, de lehet használni bármilyen más kiszúró formát. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. 180-200 fokos sütőben 5 perc alatt készre sütöm. A fenti adagból nagyon sok lesz.
Díszítéshez: 2 tojásfehérjéhez, adok egy csipet sót, kemény habbá verem és 6 kanál kristálycukrot adok hozzá, majd azzal díszítem. De díszítéshez lehet használni magvakat, M&M's cukorkát, francia drazsét, jégcukrot, aszaltgyümiket.
Szabó Dorottya - Mosoly Bisztró
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez