Menüett - Degusztációs menük Budapesten
A degusztációs menük nem szeretnék pukkadásig etetni kóstolójukat de a sokszor 6-8 fogásos vacsorák igenis jóllakatják a kísérletező kedvű vendéget.
Degusztáció – a „gusztálni” szóból jöhet, megnézni, felmérni, körbejárni – gondolhatja a földi halandó. Ha a menü szó is társul mellé, akkor nyilvánvalóvá válik: köze van az ételekhez, így a kóstoláshoz is. Egy degusztációs menü azonban több egy szimpla kóstolgatásnál: egy-egy csúcskategóriás étterem chéfje által összeállított, több fogásos ízparádéról beszélünk. Egy olyan menüsorról, ami hűen tükrözi a chef ízlését, az étterem jellegét és lehet, elsőnek megdöbbentő ízpárosításokkal találkozhatsz, de semmi ok az aggodalomra: biztos kezekben vagy. A menüket borokkal kísérve is kérheted.
Merre találod Budapest legfantáziadúsabb, legjobban összeállított degusztációs menüit?
Babel
Talán két olyan dolog van a világon, ami legyőzheti a nyelvi akadályokat: a művészet és a gasztronómia. A nemzetköziségre utaló névadás nem véletlen: a Babel Delicate élen jár a hazai fúziós konyhák között. Különlegesség, hogy kizárólag vacsoraidőben várják vendégeiket: 18:00 órától lehet a Babel-ben áldozni a fine dining oltárán. Pesti István chef három választható degusztációs menüt ajánl: magyaros kortárs, babel nemzetközi és best of babel. Mindhárom válogatáshoz külön kérhető sajtkínáló is.
Best of Babel
15 000 Ft, borral és sajttal együtt 25 000 Ft
Malacláb carpaccio folyami rákkal
Spenót cappuccino
Szt. Jakab kagyló karfiolpürével
Radler sorbet
Rakott kel sertéspofával
Kapros krémes
Cím: 1055. Szarka u.1.
Nyitva tartás: kedd-szombat 18:00-24:00
Weboldal: www.babeldelicate.hu
Nem hiányozhatna válogatásunkból az első hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes. 2007-ben új időszámítás kezdődött: átalakult, megújult a régi Costes, három évvel a megújulás után pedig begyűjtötte az első magyar Michelin-csillagot. Aki kényelmesen kóstolna végig egy degusztációs menüt, számoljon vele, ez legalább 3 órát vesz igénybe, sietni és kapkodni nem szabad: még a végén lemaradunk egy ízről, vagy illatról. A Costes élén egy portugál chef, Miguel Rocha Vieira áll, aki kezdetben Franciaországból hozatta be a legjobb, legfrissebb alapanyagokat – ám mára már nagyon büszkék rá, hogy az első osztályú élelmiszereket itthoni beszállítóktól kapják. A csillag továbbra is ott ragyog a Costes neve mellett: sikerült megtartani az előkelő címet 2011-ben is.
Grand Menü: 26 000 Ft, borkísérettel 36 000 Ft
Tarisznyarák saláta, savanyított retek, wasabi joghurt, zöldalma zselé
”Ajo Blanco” – hűtött mandulaleves, tavaszi zöldség ”escabeche”
Serpenyőben sült fürj, bébi római saláta, burgonyapüré, serpenyőben sült kacsamáj
Serpenyőben sütött vörösmárna, tinta ravioli, bébipolip, édeskömény püré, fűszeres halleves
- Örvös galamb két módon tálalva: A melle zsályával és Pancettával posírozva, majd pirítva ”Pastilla” konfitált combbal töltve mindkettő krémes kelkáposztával, salmis mártással
- Válogatás érlelt magyar és nemzetközi sajtokból
- Mojito és After Eight szivar
- Puha csokoládé, mogyoró textúrák, fekete szezám „tuile”
Cím: 1092. Ráday u. 4.
Nyitva tartás: szerda-vasárnap 12:00-15:30 és 18:30-24:00
Weboldal: www.costes.hu
Arany Kaviár Étterem
25 éve működik az Arany Kaviár, de az elmúlt öt év sikerei hozták meg az igazi elismerést. Fontos, hogy leginkább a hagyományos orosz cári illetve a francia konyha adják az itt elkészített ételek pilléreit. A Dining Guide Top 10-ének állandó szereplője. A névadó kaviár pedig nem csak hangzatos és előkelő csengésű: saját készítésű kaviárok, illetve a legnemesebb nemzetközi kaviárok is megvásárolhatóak: a belugától az imperialig. Az étlapon a halételek dominálnak, de az ország legjobb „borscs” és „szoljanka” levese is az Arany Kaviár nevéhez fűződik. Tasting és Gourmet menü közül választhatunk.
Gourmet Menü: 25 000 Fft, borkísérettel: 40 000 Ft
- Arany Kaviár Gourmet Selection Szibériai Tokhal Kaviár – Classic – forró blinivel
- Füstölt pisztráng orosz mustáros sárgaborsó pürével
- St. Jakab kagyló füstölt lazaccal fűszeres mártásban
- Tokhal vörösboros gombamártással
- Citrom sorbet Szibériai Tokhal – Classic – kaviárral
- Báránygerinc citromos mentás édesburgonyával
- Körte marcipános narancs krémmel töltve, rumos habbal
- Tokaji aszúban érlelt kecskesajt
Cím: 1015. Ostrom u. 19.
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 12:00-15:00 és 18:00-24:00
Weboldal: www.aranykaviar.hu
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez