Mennyei falatok szilveszterre
A francia konyha messze földön ismeretes kifinomultságáról. Náluk az előétel nem pusztán a korgó gyomor csillapítására szolgál, hanem már önmagában leírhatatlan kulináris élvezet. Az úgynevezett Hors d’Oeuvre kifejezés, előételként feltálalt aprócska falatokat takar, mely az utóbbi időben méltatlanul szorult háttérbe. Megosztunk veletek 3 receptet, amelyek nem csupán finomak, de külön történelmi háttérrel is rendelkeznek és egy-egy híresség nagy kedvencei voltak. Ideje felidézni a múltat és újra feltálalni ezeket az ínycsiklandozó falatokat.
RUMAKI
Adag: 12 db
Ikon: Dwight D. Eisenhower, amerikai elnök 1953 és 1961 között
Eredet: Hawaii 50. államává válásával, elterjedtek a polinéz koktélok és a tiki kultúra az amerikai koktélpartykon
Hozzávalók:
6 széles szelet bacon, félbevágva
12 egész gesztenye
6 db csirkemáj (alaposan megmosva, megtörölve, majd félbevágva, ezzel 12 darabot kapva)
¼ csésze barna cukor, 2 evőkanál szójaszósz, 1 teáskanál apróra vágott, friss gyömbér (az egészet keverd össze, míg a cukor fel nem oldódik)
12 fogpiszkáló
Elkészítés:
Tegyük a csirkemájat és a gesztenyét a cukros pácba, lefedve tegyük hűtőbe 30 percre. Melegítsük elő a sütőt 350 °C-ra, közben terítsünk le egy félbevágott bacont, a közepére helyezzük a gesztenyét, majd rá a májat, hajtsuk rá a bacont, és tűzzük meg fogpiszkálóval. Melegítsünk fel közepes lángon egy serpenyőt, majd helyezzük bele a bacon kötegeket, és 3-5 percen keresztül pirítsuk meg a bacon egyik oldalát, forgatás nélkül. Mikor már ropogós, óvatosan fordítsuk meg a falatkákat, és helyezzük a serpenyőt az előmelegített sütőbe 10-12 percre, míg a bacon minden oldalról átsül. Tálalás előtt itassuk fel a felesleges zsiradékot papírszalvétával, de mindenképp melegen szervírozzuk!
TÖLTÖTT GOMBAKALAPOK
Adag: 12 db
Ikon: Tom Wolfe, amerikai író, újságíró, és egyik híres esszéje, a Radical Chic: That Party at Lenny's
Eredet: A koktélpartykon, ahol egy-egy randira lehetett licitálni jóképű férfiakkal és csinos nőkkel, legális fizetőeszköznek minősült a töltött gomba
Hozzávalók:
12 db cremini gomba (kb. 2 cm átmérőjű, apró, barna csiperke)
¼ csésze zsemlemorzsa ¼ csésze apróra reszelt parmezánnal elkeverve
15-20 dkg olasz kolbász
Elkészítése:
Melegítsük elő a sütőt 350 °C fokra, és béleljünk ki egy tepsit alufóliával. Mossuk meg a gombákat, vágjuk ki a szárukat és fordítsuk úgy, hogy az üregbe tudjunk tölteni ½ teáskanállal a zsemlemorzsás-parmezános keverékből. Az olasz kolbásznak távolítsuk el a héját, és osszuk 12 egyenlő részre. Vizes kézzel golyókat tudunk formázni a töltelékből, ezután hengergessük meg a maradék zsemlemorzsás-parmezánban, majd helyezzük a gombákba a húsgolyókat, és szórjunk a tetejére is a zsemlemorzsából, hogy teljesen kitöltsük a gomba kalapját. Helyezzük a sütőbe a gombafejeket, süssük kb. 20 percig, amíg meg nem pirul a teteje. Miután kihűlt, tálaljuk.
STEAK TATÁR
Adag: kb. 20 db
Ikon: Patrick Bateman, sorozatgyilkos/befektető, az Amerikai Pszicho c. novellából, bár sokan inkább a Christian Bale által megformált filmbéli karakter jóvoltából ismerik
Eredet: New York felvirágzásakor a brókerek steakhouse-okban találkoztak, és véresen fogyasztották a húsokat
Hozzávalók:
25 dkg bélszín filé (könnyebb vele dolgozni, ha 15 percre berakod a fagyasztóba)
1 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
1 evőkanál apróra vágott mogyoróhagyma
1 csapott teáskanál Dijoni mustár
2 csepp Worcester-szósz
2-3 csepp Tabasco
só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
Kockázzuk fel a bélszínt apróra, majd fedjük le lazán egy tálban. Így a vér oxidálódik a húsban, szép vörös színt adva ezzel az ételnek. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót és pirított baguette-tel tálaljuk.
Ha elkészíted ezeket a mennyei falatokat könnyedén elképzelhető, hogy nem is lesz szükség főételre, ugyanis senki sem bírja majd abbahagyni őket, annyira finomak!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez