Meleg ellen: hideg avokádó leves
Na jó, igazból ez nem is leves, talán a turmix megnevezés helyénvalóbb lenne. De mégiscsak sós ételről van szó, így hát az elmúlt és leendő kánikulák időszakában könnyed ebédként is funkcionálhat. Pár hozzávaló kell csak, főzni semmit sem kell szinte (az alaplevet kivéve), és ha jól lehűtjük, akkor igazi frissítő fogás.
Érdemes minden hozzávalót piacon beszerezni, a legszebb uborkák, zellerszárak ott ékeskednek, és jobban is esik, ha az árusokkal pár szót vált az ember. Az avokádó legyen puha, ezt a héjának minél sötétebb zöld szín jelzi. Minden hozzávalót készítsünk elő. A zeller szárát és levelét mossuk meg, karikázzuk fel. Az avokádót magozzuk, hámozzuk, majd kockázzuk fel - egy keveset a díszítéshez tegyünk félre. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és vágjuk apróra. Tegyük a turmixgépbe a zöldségeket, adjuk hozzá fél citrom levét, egy egészen pici gerezd zúzott fokhagymát, sót, koriandert, és a zöldség alaplevet. A folyadék adagolásával változtathatunk a leves sűrűségén. Ha kész, tegyük át egy üveg tálba, és rakjuk hűtőbe, amíg le nem hűl. A tetejére keverjünk össze kevés tejfölt pár csepp citromlével és pár csepp extra szűz olíva olajjal, ezt tegyük a tetejére, valamint a megmaradt avokádó kockákat.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez