Meggyes tejes pite
Igen, már megint meggyes - vagyis még mindig meggyes minden. Szezonja van, és nagyon finom gyümölcs, ilyenkor főzni és sütni is ajánlott vele, kellemes fanyarsága és karakteres íze miatt. Ez a pite amolyan "készítsünk valamit abból, ami itthon van"-féle darab, nem kell hozzá semmi extra.
Ez a pite másnap a legjobb, amikor már összeért kicsit a hűtőben, úgy vágni is könnyebb. Az a lényeg, hogy kerámia formában készítsük el, mert abban biztosan nem ég le, és nem is ragad bele. A tésztához a cukrot először a tojások sárgájával kihabosítjuk, majd jöhet hozzá az egész tojás. A vajat olvasszuk meg, kicsit hűtsük ki, és keverjük a tojásos masszához. Ugyanígy a tejet is adjuk hozzá. Végül a kétféle lisztet keverjük el, és adjuk a többi hozzávalóhoz.
A gyümölcsöket mossuk meg, magozzuk ki, amit szükséges, szeleteljünk fel. Én most a meggy mellé őszibarackot is használtam, de passzol hozzá a sárgabarack, a szilva, vagy akár a ribizli is. A kerámia formát vajazzuk ki, és öntsük bele a masszát. Dobjuk rá a gyümölcsöket, nagyjából egyenletesen, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk egy fél órára. Akkor jó, ha a teteje kicsit megbarnul. Amikor kész, és még forró, egy tányér segítségével borítsuk ki a formát, hogy az alja kerüljön a tetejére. Tálaláskor porcukorral, és gyümölcs öntettel díszítsük.
Tejes pite:
- 2 tojás sárgája
- 1 egész tojás
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg búzaliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 2 barack
- 30 dkg meggy
Meggyszósz:
- 35 dkg meggy
- 15 dkg cukor
- fahéj
- 1 mk rum
- víz
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez