Medvehagymás-spenótos quiche
Egyszer már írtam arról, mennyire imádom a pitéket akár édes, akár sós. Nálam, akármelyik jöhet! A tengernyi medvehagymámnak és a jó fej zöldségesemnek köszönhetően – a legalább annyi spenótom révén – újra egy sós pitét készítettem. Megint csak 30 perc volt a tészta elkészítése, amíg kicsit pihent megcsináltam a tölteléket és már mehetett is a jól előmelegített sütőbe. Este vacsinak, másnap ebédre egy kis karamelizált balzsamecetes salival tökéletes volt, még a Főni is megjegyezte micsoda finomságot ebédelek.
Összetevők:
200 g liszt
100 g hideg vaj kockákra vágva
1 db tojássárgája
2 ek hideg víz
só
1 csokor medvehagyma
200 g spenót erezve, tisztítva
100 g krémes kecskesajt
150 g mascarpone
só, vörös- és fekete bors mozsárban törtem durvára
1 kk frissen reszelt szerecsendió
1 db citromleve és héja
3 nagyobb db paradicsom hajszál vékonyra szeletelve
2-3 ág friss kakukkfű
Elkészítése: A tészta: a liszthez hozzákeverem a sót és elmorzsolom a hideg vajjal. Hozzáadom a tojássárgáját és a pár evőkanál hideg vizet (épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta). Jól összegyúrom, folpackba csavarom és a hűtőbe beteszem egy 20 percre pihenni. A tészta pihen, közben elkészítem a belevalót. A mascarponét a kecskesajtkrémmel elkeverem, sózom, frissen tört borssal és egy kis szerecsendióval ízesítem. Belefacsarom a citrom levét. A medvehagymát és a spenótot megtisztítom, és nagyon apróra felaprítom. A mascarponés krémhez keverem a zöldeket. A paradicsomokat megmosom és hajszálvékonyra felkarikázom. Jó ha kemény a paradicsom. A tésztát kiveszem a hűtőből, hagyom egy kicsit felmelegedni, majd lisztezett deszkán kinyújtom és belehelyezem egy téglalap alakú formába. Megszurkálom villával az alját, belekanalazom a medvehagymás-spenótos mascarpone krémet. Szép sorjában ráfektetem a paradicsomokat, ha szükséges borsozom, rádobálom a friss kakukkfűvet. 175 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm.
Karamellizált balzsamecet receptjét még egy francia főzőkurzuson tanultam: /3 dl balzsamecet, 250g kristálycukor, 1 ek. olivaolaj/. Az olivaolajat felhevítem, majd hozzáadom a cukrot és várok, hogy a cukor a szélén kezdjen el felolvadni, ezután elkezdem kicsit mozgatni a serpenyőt vagy lábost, és amikor már szép barna és teljesen felolvadt a cukor,hozzáöntöm az ecetet. Végül folyamatos forralás mellett a felére redukálom.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez