Mediterrán paradicsomleves
Sokakat kísérthet az iskolai menzáról jól ismert agyon cukrozott, olajos paradicsomleves jobb esetben betűtésztával, rosszabb esetben rizzsel. Ami igazán meglepő, hogy ezt az édes verziót is el lehet fantasztikusan finomra és igényesre készíteni, ha nosztalgiázni szeretnék, szívesen fogyasztom. Az én ízvilágomhoz viszont a fűszeres, mediterrán verziója áll közelebb. Ez a leves testes, és egy pohár bor kíséretében egy remek vacsora kezdete. Tálaláskor bármivel meg lehet bolondítani, reszelt parmezánnal, mozzarella golyókkal, kis krutonokkal - ki, mivel szereti.
A vöröshagymákat vágjuk apró kockákra, és dobjuk rá 4 evőkanál jó minőségű olívaolajra. Pároljuk üvegesre, akkor jöhet bele az aprított fokhagyma, és a konzerv paradicsom. Én azért szeretek konzerv paradicsommal dolgozni, mert ennek már le van húzva a héja, így egy folyamatot meg lehet spórolni. (Természetesen friss zöldséggel is ugyanolyan finom, csak akkor felhasználás előtt forró vízbe kell dobni a paradicsomokat.) Most jöhetnek a fűszerek: friss bazsalikom aprítva, só, frissen őrölt bors, kevés cukor. Mikor már kezd szétfőni a paradicsom, hozzá adhatjuk a paradicsom levet, és a csirke alaplevet (vagy zöldség alaplevet). Fedő alatt közepes lángon húsz percig főzzük a levest, közben folyamatosan kóstolgassuk, és fűszerezzük tovább, ha szükséges. Ha elég időt főtt, zárjuk el a tüzet, és turmixoljuk le a levest. Hogy elég selymes legyen az állaga, és a paradicsom magjait is kikerüljük, mixelés után szűrjük át az egészet.
Mediterrán paradicsomleves:
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 konzerv hámozott paradicsom
- 0,5 kg paradicsomlé
- 5 dl csirke vagy zöldség alaplé
- friss bazsalikom, só, bors
- kevés cukor
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez