Mediterrán diéta
Friss tanulmányok szerint a mediterrán diétának számos jótékony hatása van a szívre. De mit is takar pontosan a diéta és milyen egyéb egészségügyi előnyei vannak?
A mediterrán diéta egy életmód. Alapja az egészséges zsírok fogyasztása, mint pl. az olívaolaj, a magvak, a hüvelyesek és a halak. Az étrend gyakori szereplői a zöldségek és a gyümölcsök, és egy pohár bor minden vacsorához! Már ezért az utolsó pontért érdemes kipróbálni! Ezek az élelmiszerek tele vannak olyan tápanyagokkal, melyek kedvezően hatnak a koleszterinszintre, óvják a szív egészségét, és még öregedésgátló hatással is bírnak. Tanulmányok szerint a diéta jelentősen, akár 30 %-kal is csökkentheti a szívinfarktus és a stroke kockázatát. Ez a diéta elsősorban nem a fogyást, sokkal inkább az egészséges életmódot helyezi előtérbe, a feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok elkerülésével. Egyszerű diéta, aminek csupán annyi a lényege, hogy feldolgozás és finomítás nélküli, természetes, friss alapanyagokból készült ételeket viszel be a szervezetedbe.
Íme, két recept, amik tökéletesen beleillenek a mediterrán étrendbe:
Branzino (farkassügér) paradicsommal és fekete kalamata olívabogyóval
Hozzávalók:
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 kg branzino filé
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsomkonzerv
- 1/3 csésze kimagozott fekete olívabogyó, durvára vágva
- 2 evőkanál kapribogyó
- 1 teáskanál szárított oregánó
- Tengeri só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
Melegítsd fel az olívaolajat fedő alatt egy serpenyőben, majd mikor már kellően forró dobd rá az zúzott fokhagymát. Add hozzá a paradicsomot és párold össze. Ezután add hozzá a durvára vágott olívabogyót, kapribogyót, valamint az oregánót és alacsony lángon párold 15 percig. Ezután tedd a serpenyőbe a halfilét, úgy, hogy a mártás teljesen befedje, és fedő alatt párold puhára kb. 10 perc alatt. Főtt quinoával vagy zöldségekkel tálald.
Római saláta feta sajttal és bazsalikommal
Hozzávalók:
- 2 db római paradicsom
- 4 evőkanál morzsolt feta sajt
- 3 levél friss, apróra vágott bazsalikom vagy 2 teáskanál szárított oregánó
Elkészítés:
Melegítsd elő 200 °C-ra a sütőt. Vágd félbe a paradicsomokat és magozd ki őket. A felezett paradicsomokba tegyél egy-egy evőkanál morzsolt fetát, hogy teljesen kitöltse a paradicsomot, és szórj a tetejére egy kis bazsalikomot. Helyezd tepsibe, és süsd 5-8 percig, egészen addig, míg a paradicsomok kicsit összezsugorodnak, a sajt pedig arany barnává válik.
Egészségedre!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez