Mascarponés citromtorta
Mivel volt itthon lemon curd, ezért adott volt egy citromtorta, ami azért jó mert kellemesen fanyar íze van, nem az a gejl édes-krémes. Egyébként is imádom a citromot és az sem utolsó szempont, hogy a lemon curd készen várt. A tészta alapja, anyukám túrótortájának tésztájából lett merítve csak én nem sima liszttel hanem mandulaliszttel készítettem.
Összetevők:
150 g mandulaliszt
50 g liszt
100 g vaj
1 csipet sütőpor
50 g porcukor
1 db nagy tojás
1 rúd vanília
1 üveg lemon curd lsd. előző recept, kb. 200g
3 db tojás fehérje
1 csipet só
1 ek nyírfacukor kristálycukor is jó
Elkészítése:
A tésztához a vajat a mandulaliszttel és simaliszttel, sütőporral vanília kikapart magjával, és porcukorral elmorzsolom, beleütöm az 1 egész tojást és egy ragacsos puha tésztát gyúrok. Gombócot formázok belőle folpackba tekerem, és 1 órára beteszem a hűtőbe pihenni. A lemon curdot elkészítem előző nap, ha tudom. A tésztát kiveszem a folpackból hajszálvékonyra nyújtom lisztezett munkalapon és ráfektetem a tortaformámra, majd átgurigatom rajta a nyújtófát, ami így szépen levágja az esetleges túlnyújtott darabokat. Belapogatom a formámba, megszurkálom villával, nem kell nehezék bele mert nem jön fel a tészta. 170 fokon 15 percig aranybarnára sütöm.
Hagyom a tésztámat kihűlni, közben a mascarponét a citromvajjal elkeverem. Miután kihűlt a tészta megkenem a mascarponés citromkrémmel. A 3 tojásfehérjéből a sóval és a cukorral kemény vágható habot verek. Habzsákba szedem és kis halmokat nyomok a krémre, majd 200 fokos sütőben megbarnítom a habgolyók tetejét. Egy jó limonádéval isteni.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez