Már a gyümölcs sem egészséges?
Annyi rosszat hallunk a cukorról, hogy már csak kapkodjuk a fejünket, vagy egyszerűen csak legyintünk egyet, és folytatjuk a helytelen táplálkozást. A frissen facsart gyümölcsléről mindenki úgy tudja, hogy egészséges, és annyit fogyaszthatunk belőle, amennyi jól esik. Sajnos, ez az állítás sem állja meg már a helyét.
Egészséges?
Nem állunk még arra készen, hogy megvonjuk magunktól a cukrot, de vajon tényleg ezt kéne tennünk? Mennyi az a mennyiség, ami után már méregként hat a testünkre? Robert Lustig endokrinológus szerint ideje felébrednünk, ugyanis a cukor igen is méreg a testünknek! "A kérdés az, hány metabolikus szindrómában és cukorbetegségben szenvedő emberrel kell még találkoznunk, mielőtt megfontoljuk a szabályozást.", nyilatkozott a tudós a The New York Times-nak. Szerinte nem csak a túlzott elhízás, de más betegségek, mint például a magas vérnyomás, vagy daganatos megbetegedések is összefüggésben állnak a túlzott cukorfogyasztással.
Mit tehetünk?
A gyümölcsök rostban gazdagok, amire szüksége van a szervezetünknek is. Szinte mindenki szereti a gyümölcslevet, de azt kevesen tudják, hogy ha ezeket a gyümölcsöket leturmixolják, akkor elveszítik a rosttartalmukat, és csak bőséges mennyiségű cukor marad utánuk. Szakértők szerint az ember már egy darab narancs elfogyasztása után jóllakottnak érzi magát, de narancsléből akár egy litert is meg tudunk inni, ami körülbelül 10 darab narancsnak felel meg.
Ha tehetjük, akkor kerüljük a cukros ételek fogyasztását, vagy teljesen hagyjuk el őket. Cukor helyett használjunk mézet, de ennek a fogyasztását se vigyük túlzásba.
Magas cukortartalmú gyümölcsök, melyekből csak mértékkel fogyasszunk:
- Cseresznye
- Szőlő
- Gránátalma
- Mangó
- Füge
- Banán
- Aszalt gyümölcsök (mazsola, datolya, aszalt szilva)
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez