Mákolaj, a természetes nyugtató
Folytatódik az olajkörkép egy új különleges hidegen sajtolt olajjal. Talán még emlékeztek az előző írásokból, ezekben az olajakban az a jó, hogy könnyen szívódnak fel, még akkor is hasznosulnak a bennük lévő jók, ha esetleg felszívódási problémákkal küzdenénk.
Mai főszereplőnk a mákolaj. Nem, ne nézzetek furcsán: a mákolaj nem kábítószer. A mákszemek préseléséből állítják elő. A mákgubóból valóban morfium készül, de a mákszemek nagyon egészségesek. A forgalomban kapható mákolajt természetesen szigorúan ellenőrzik, és végeznek rajta folyamatosan morfin vizsgálatot. Gazdag Omega-3 zsírsavakban és aminosavakban. E-vitamin tartalma nagyon magas, de van még benne B6-vitamin is, amellett, hogy kalciumot, vasat, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Illetve még valamit, ami nem más, mint a foszfor. Számtalan kedvező hatása van: csökkenti a trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségét, fokozza a szervezet védekező-mechanizmusát, növeli a szellemi teljesítőképességet, vérnyomás csökkentő hatással bír, gyorsítja a sebgyógyulást, idegerősítő, nyugtató és altató hatású, a csontritkulás megelőzésében és kezelésében pedig az orvosok által is elismert hatása van.
A Terebess konyhakert-könyvében olvastam egy érdekes történetet a mákolajról, ezt most szeretném megosztani veletek! Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő. Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért. A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 kanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Hogy én mikor javaslom nektek ezt az olajat ? Egy-két kanálnyi mákolaj remek lehet a változó korban lévő nőknek a csontritkulás megelőzése, vagy kezelése érdekében. Ha pedig fiatalabbak vagytok, de esetleg alvásproblémával küzdenétek, fél órával lefekvés előtt vegyetek be egy kanálnyit. Csodát fog tenni! Nyugtató hatással lesz az idegrendszeretekre.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez