Mai mosoly: vargányakrémleves
Ez egy régi recept, még abból az időből mikor hetedhét ágra sütött a nap. Volt itthon vargányám, ugyan nem friss, de frissen fagyasztott és egy szikkadt kalácsom. Akkor gondoltam én, vargányakrémlevest csinálok a barátoknak, meg báránysültet indiai módra mandulás rizzsel és raitával,, miközben összevetjük nyaralásunk fényképeit, jókat nevetünk, borozunk, miegymás. Tehát következzék a recept, ami szerintem akár egy őszi estén is nagyon jól eshet a család apraja-nagyjának.
Összetevők:
1 db szikkadt kalács nekem ez saját készítésű
300 g vargánya gomba ,élyhűtött is jó (én az erdők kncs gombákat használom)
1 db olasz hagyma
2 gerezd fokhagyma
800 ml csirke- vagy zöldségalaplé lesz recept, ill. bió leveskockából
200 ml tejszín
50 g vaj
1 marék friss kakukkfű
1 cs petrezselyem laposlevelű
3 ág koriander
só, bors
Elkészítése:
Vágd apróra a hagymát és zúzd össze a fokhagymát, majd egy nagy lábasban süsd üvegesre egy kevés (2 ek.) vajon. Aprítsd fel a vargányát jó apróra és dobd a hagymák mellé majd süsd őket tovább. Ezután sóval, frissen őrölt feketeborssal, kakukkfűvel és 2 szál aprított korianderrel ízlés szerint fűszerezd. Majd öntsd fel az egészet a csirkealaplével és forrald fel a levest. Egy botmixerrel pürésítsd, ha szükséges ízesítsd a fűszerekkel tovább. Majd verd kemény habbá a tejszínt és végül elnagyolt mozdulatokkal keverd a vargányaleveshez, picit főzelékállagúnak kell lennie és habosnak. A kalácsot szeleteld apró kockákra, és vajon pirítsd aranybarnára. Végezetül a kalácskrutont soha sem a levesestálban tálald hanem mindig mellette egy külön tálban, hogy ne szívja meg magát. Én tejszínhabbal és petrezselyemmel díszítettem.
Szabó Dorottya - Mosoly Bisztró
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez