Mai mosoly: újhagymás pite
Pitelove, most újhagymás. Mert ősszel a legjobb, és a legtöbb féle pitét lehet készíteni. Szilvával, körtével, dióval sajttal, fügével és sok-sok mindennel variálhatjuk. A kedvenc részem a pitesütésben, amikor sül. Az illatát… ahogy beteríti a lakást. Meleg, otthoni érzés. Szeretem a pitét.
Összetevők:
200 g liszt
100 g vaj
1 csipet só
1 db tojás
1 kk kakukkfű
1 ág friss oregano
1-1 kk zöld és feketebors frissen őrölve
250 g ricotta
1 ek tejföl
2 db tojás
4 db újhagyma
5-6 db koktélparadicsom
50 g fenyőmag
50 g kék sajt president danish blue-t vetted
100 g pancetta vagy császár szalonna a vegáknak szigorúan mellőzendő
Elkészítése:
A tésztához a jéghideg vajat elmorzsolom a liszttel egy csipet sóval. Ehhez hozzáütöm az egy tojást és ha kell egy kis jéghideg vizet, de csak amennyit felvesz a tészta. Összegyúrom és kisgolyót formázok belőle, beteszem pihenni a hűtőbe.
Az újhagymákat hosszanti irányban félbevágom, megtisztítom, levágom a végüket, kicsit. A paradicsomokat félbevágom, a szalonnát felkockázom. A zöldfűszereket, tejfölt, ricottát és a két tojást összekeverem, egy csipet sót hozzáadok ha szükséges és a ricottás krémhez keverem a felkockázott szalonnát (a vegák itt végeztek).
A tésztát kikapom a hűtőből, kinyújtom, kicsit nagyobbra, mint a piteformám és beleegyengetem a tésztát a formába, körbe lecsippentem a lelógó tésztarészeket. Beleöntöm a ricottakrémet, ráhelyezem az újhagymát, rádobálom a paradicsomokat. A tetejére morzsolom a kéksajtot és megszórom fenyőmaggal, én még pár szem feketeolívabogyót raktam rá. Mert imádom! 180 fokon 40 percig sütöttem, mellé egy jó fajta fehérbor dukált. Jó ez egy szép őszi napon. Jó étvágyat.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez