Mai mosoly: sajttorta másképp
Ezt a sajttortát már rég ki szerettem volna próbálni, és itt volt a szuper alkalom: a születésnapom. Igaz két nappal később kaptam meg magamtól, de így még tökéletesebb lett.
A torta fenomenális, zsíros sajt van benne, és mégis annyira könnyű. Ez azért van, mert kicsit soufflé- szerűen kell elkészíteni. Mindenkinek ajánlom, biztos lesz a siker, bármilyen alkalomra készül, és a legjobb, hogy nagyon egyszerű, hamar elő lehet készíteni, utána meg már csak a sütés van hátra. Én friss epret szeltem a tetejére, mert imádom, és véletlenül kaptam is zamatos, ízes óriás epreket. A legjobb az egészben, hogy végül a háromnegyedét A. kollégáinak elküldtem cukiságból, így én csak egy szeletet ettem, remélem nekik is ízlett és nem a kukában landolt.
Összetevők:
250 g philadelphia krémsajt
1-1 db lime és citrom héja
fél lime leve
1 marék friss mentalevél aprítva (elhagyható)
30 g fehércsoki (+ a díszítéshez)
20 g vaj ha nincs benne fehércsoki akkor 50 g vaj kell hozzá
100 ml tej
1 db vanília kikapart magja
4 ek. méz
1 ek. nyírfacukor
1 csipet só
6 db tojás szétválasztva kell a fehérje és a sárgája is
1 csipet creme of tartare vagy borkősav
60 g liszt
Elkészítése: Vízet forralok egy lábasban, közben habüstben elkeverem a krémsajtot, vajat, kockára tördelt fehércsokit és a tejet, majd a vízgőz fölött kevergetve megolvasztom, végül hagyom kihülni a sajtos keveréket. Tojások sárgáját elkeverem a vanília kikapart magjával, a citrom héjakkal, lime-lével és mézzel. A tojásos keveréket a krémhez keverem, és végül beleszitálom a lisztet. Majd robotgéppel csomómentesre kikeverem. Ezután egy kb. 18-22cm tortaformát kibélelek sütőpapírral, és jól bebugyolálom alufóliába, mert vízgőzben fog sülni a tortám. A tojásfehérjét egy csipet sóval és a cukorral elkezdem felverni, majd hozzáadom a borkősavat, hogy megtartsa a formáját ne essen össze. Kemény habbá verem, de óvatosan nem szabad túl verni. Ha kész óvatosan egy keverőkanál segítségével hozzákeverem a krémhez, végül beleöntöm a tortaformába, amit előzetesen egy nagy tepsibe helyeztem. Felöntöm a tepsit félig vízzel, és így 160-170 fokos sütőben alul-felül módban (én 170 fokon sütöttem) 60 percig, amíg zsemleszínű lesz a teteje készre sütöm. Ha kész azonnal kiveszem sütőből (sütés közben soha sem szabad kinyitni a sütő ajtaját) és leveszem róla a formát, megpakolom eperrel és megszórom reszelt fehércsokival.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez