Mai mosoly: reggelizz úgy, mint egy király
Én egy reggelizős típus vagyok, nem is értem azokat akik nem szeretnek reggelizni. Szerintem a világ legjobb dolga, egy kiadós reggeli egészséges, és egyébként is tartja a mondás “reggelizni mint a királyok”!
A reggelik, oh mennyire csodásak, mikor ráérősen, pizsamában kicsoszog a család apraja-nagyja a pihe-puha ágyból, és még fázva az álmosságtól, kitágulnak a pupillák a forró tejeskávé, a palacsinták, a reggeli pizzák, az omlettek, a megrakott szendvicsek és croque monsieur-k láttán, rögtön eltűnik a fáradtság és kezdetét veszi a zsibongó, pezsgő hosszan elnyújtott reggeli! Gyerekkoromban is fantasztikus volt, a család együtt volt, hülyéskedett, visítva nevetett a kisöcsém dumáján, és forró kakaót ittunk friss vajas kiflivel, vagy tükörtojást ettünk két pofára. Most, mikor én csinálom a reggelit, pont azokért a csillogó szemekért olyan jó, amit akkor látok mikor a barátok átjönnek és óriás délutáni dumaparty keveredik egy-egy ilyen brunchból!
Édrinél is ilyen szuperek a reggelik, ott én vagyok a vendég és soha nem engedi, hogy segítsek, mikor lejövök a toronyból, már a rózsás provence-i stílusú bögrémben ott gőzölög az óriás café latte, úgy ahogy én szeretem és lassan kész a terülj-terülj asztalkám is a grill zöldségekkel, a tojással a kedvenc pirított baconömmel és velük!
Ezért ezt a posztot drága “nővérkémnek” Édrinek ajánlom sok-sok szerettettel, kicsit önös
érdektől vezérelve, hogy a reggeli repertoárját kiszélesítsem ezzel s szuper reggeli pizzával!
Összetevők:
500 g
1 ek só
7 g szárított élesztő
2 ek nádcukor
2 ek extraszűz olívaolaj
300 ml kézmeleg víz
10 db fürtös koktélparadicsom kettéágva
4 egész tojás
1 dl extraszűz olívaolaj
1 kis marék friss oregáno
1 kis marék friss bazsalikom
parmezánforgács
Elkészítése:
A lisztet és a sót egy nagy munkafelületre szitálom, és jól összekeverem. Egy tálban az olajat, a cukrot és az élesztőt simára keverem a a vízzel és hagyom egy kicsit, hogy felfusson. Majd ráöntöm a lisztre, villával, körkörös mozdulatokkal elkezdem összekeverni a nedves és száraz hozzávalókat. Majd kézzel jól összedolgozom és végül összegyúrom, amíg ruganyos tésztát nem kapok.
Labdát formáztam a tésztából és egy nagy tálba lisztet szórtam, beletettem a tálba a tésztát és a tetejére is szórtam egy kevés lisztet. Így kelesztettem duplájára meleg helyen, kb. 1 óra alatt, de nekem egy éjszakát kelt.
Reggel felkeltem, átgyúrtam egy gyúródeszkán, és kinyomkodtam belőle a levegőt, majd annyi kis labdát formáztam a tésztából, amennyi pizzát szerettem volna. Kinyújtottam, először ütögetve körkörösen a gyúródeszkán, majd nyújtófával rásegítve.
A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra helyeztem, megkentem egy kevés olívaolajjal, egy robotgépben az olívaolajat, sóval, borssal, oregánoval és bazsalikommal összedaráltam, azt szintén rákentem a tésztára. A tetejére dobáltam a paradicsomokat és parmezánforgácsot.
200 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütöttem, majd kihúztam a sütőből és a tetejére ütöttem a tojásokat. A tojásokkal együtt további 10 percig sütöttem a pizzám.
Sunday brunch is sexy!
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez