Mai mosoly: önkiszolgáló tonhalsaláta
Ez egy olyan étel amit a legjobban az anyukák fognak szeretni, és nem csak azért mert nagyon egészséges összetevők vannak benne, hanem mert óriás adagban készíthető, és 3-4 napig hűtőben eltartható. Hétvégén piknikezéshez pikk-pakk bedobozolható, és a legjobb az benne, hogy előre elkészíthető. Mondjuk egy nyári grillpartynál ez nagy előny.
A tartalma miatt a fogyókúrázó, az ötletekből kifogyó diétázó, és az edzés miatt alakjára odafigyelő lány és fiú olvasóm is nagyon fog örülni. Mert van benne: tonhal, paradicsom, spárga, lilahagyma, újhagyma, zöldchili, menta. Én is imádom, mert így a munkába is pik-pakk ebédem van, amit akár egy padon ülve a napsütésben is elfogyaszthatok. Szóval egy szuper jó vacsora vagy ebéd lehet ez, az egész család számára.
Összetevők:
2 db kisebb paradicsom
2 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db zöld chili elhagyható
fél fej lilahagyma
2 szál újhagyma
3 ág menta nekünk házi
4 konzerv tonhal rio mare vagy despar konzerv olajos jobb
2 bögre rizs jázminrizst használtam
só, bors, olívaolaj
2 ek mustár dijoni
1 ek balzsamecet
1 db nagyobb citrom leve és héja
1 csomag zöldspárga
1 marék rukkola elhagyható
Elkészítése:
A rizst felteszem főni. A zöldségeket összedarabolom. Paradicsomot, paprikákat apró kockákra darabolom, az újhagymát csak felkarikázom, lila hagymát felaprítom. Menta leveleket letépkedem, aprítom. A spárgát tisztítom, fás szárait levágom, megpucolom. Spárgát sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, meglocsolom olajjal, sózom, borsozom és ráreszelek egy kis citromhéjat. Majd 200 fokon 15 percig pirítom. Ha kész a rizs hagyom kihűlni, ezért a rizst előre is el lehet készíteni. Akár egy nappal előbb.
A tonhalat áttöröm egy villával, a felaprított zöldségekkel összekeverem, a kész és kihűlt spárgát feldarabolom és azt is a tonhalas keverékhez adom. Megszórom mentával, és citromhéjjal, borsozom. A kihűlt a rizst is a tonhalas-zöldséghez keverem.
Elkészítem az öntetet, a mustárt, borssal, balzsamecettel, a citrom levével és egy kiskanálnyi olajjal jól elkeverem. A salit kis tálkákba halmozom, tetejét megszórom rukkolával és rálöttyintek az öntetből.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez