Mai mosoly: nutellás kalács
Van egy nagyon bevált kalács receptem, és kigondoltam, mi lenne ha egyszerűen megkenném Nutellával és úgy sütném ki? Nutellás kalács lenne! Egyébként nem szeretem a Nutellát, viszont csodálattal tekintek erre az édességre és kitalálójára, világszinten egy olyan termék, amelyet mindenki szeret így, vagy úgy és mindenhol találkozhatunk vele, még Thaiföld legeldugottabb szigetének egy kis bodegájában is van.
A kalács meg egy másik fantasztikus találmány, nálam két héten belül egyszer biztos, hogy készül. Ez a legkedvencebb péksüteményem, és mikor ezt készítem, eszembe jut a gyerekkorom, amikor a nagymamámmal sütöttünk a konyhájában este óriás kalácsot, hogy reggelire a szintén frissen elkészült lekvárhoz legyen omlós, puha és friss kalácsunk. Emlékszem, hogy akkor olyan sárgák voltak a tojások, hogy szinte beszínezték a kalács tésztáját.
Lehet, hogy a Nagyival sütések és kalácsfonások miatt lettem ilyen óriás gasztro őrült…
Összetevők:
100-150 g nutella kb. 4-5 ek.
2 ek forró víz
100 g vaj
100 ml tej
100 ml tejszín
500 g liszt
csipet só
60 g cukor nyírfacukrot szoktam használni
1 db tojás + még egy a kenéshez
1 zacskó szárított élesztő
Elkészítése:
A vajat folyósra olvasztom, aztán kihűtöm. Amíg hűl, a tejből egy keveset megmelegítek, de nem nagyon és az élesztőre öntöm, egy ek. cukorral, megvárom, míg felhabosodik. Ezután egy keverőtálban a lisztet, sót, cukrot összekeverem, mélyedést fúrok a közepébe és beleütöm a tojást, ráöntöm a tejet, tejszínt, a kihűlt vajat és az élesztőt. Akinek van dagasztókaros habverője azzal csinálja a tészta gyúrását, dagasztását. Én kitchenaiddel kb. 8-10 perc alatt sima, hólyagos, fényes tésztát készítek. Egy kis bucivá formázom és elteszem kelni, meleg helyre. Én a sütő melegítő funkcióját használom. Legalább a duplájára kell kelnie. De ennél a pontnál becsomagolhatom folpackba és a hűtőben 1 éjszaka alatt, lassabban de biztosan megkel és finomabb is lesz.
Miután megkelt a kalácsom, egy enyhén lisztezett deszkára teszem, pár perc alatt kézzel átgyúrom. Kb. 5 mm vastagságúra nyújtom a tésztám. Megkenem a szobahőmérsékleten megolvadt nutellával és feltekerem. Renitől tanult módszerrel összefonom (a rúdból az elejét és a végét levágom, a maradékot egy éles késsel félbe hasítom , úgy hogy maradjon egyben 2 cm-es rész a végén és az elején, a levágott egyik kis tekercsemet belehelyezem és összefonom, majd a végén egyben maradt részbe beleillesztem a másik levágott tekercset), egy darab felvert tojással megkenem és egy lisztezett tepsibe helyezve 200 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöm.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez