Mai mosoly: málnás habcsók szendvics
Egy csoda süti receptjét osztom meg veletek, ami pont olyan puha és olvadós mint a hópihe, nagyon könnyű és fantasztikusan mutatós (ha nem szállítja el az ember 20-30 km-rel arrébb).
Összetevők:
4 db tojásfehérje
200 g kristáycukor
1 csipet só
1/2 tk borkősav
2 doboz friss vagy mélyhűtött málna (én frisset a culinarisban vettem)
175 g étcsokoládé min. 70%
4 dl tejszín min. 30% (cserpest használok a fény utcai piacról)
2 db vanília rúd
0,5 dl málnapálinka (nem tudom milyen, volt otthon valami házi)
Elkészítése:
Előmelegítem a sütőt 130 fokra. Kibéleltem két-három tepsit sütőpapírral. A Kitchenaid (jó-jó tudom tiszta sznob vagyok , de imádom) keverőtálját (bármilyen rozsdamentes vagy réz keverőtál megteszi) kikentem citrommal, ez segít hogy extra tiszta legyen és stabilizálja a fehérjét.
Lassan elkezdem verni a tojás fehérjét a borkősavval (sütőpor egyik alkotóeleme, természetes szőlősav) és egy csipet sóval. Amikor már habosodik, elkezdem lassan folyamatosan hozzáadagolni a fehérjéhez a cukrot és addig verem tovább, amíg el nem olvad a cukor és fényes nem lesz a habom. ezután hozzáadom a kikapart vaníliát és a kukoricalisztet. Amikor ezeket is egyenletesen elkevertem, akkor az összetört málnámból két evőkanálnyit belekeverek a habba óvatosan. Kanállal egy nyomózsákba (www.kookta.hu) halmozom a málnás tojáshabom és a sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomom a kis habcsókjaimat (ha nincs habzsákod, tökéletesen megfelel, ha egy régi tejeszacskó vagy az IKEA-ban kapható vastag frissen tartó tasak egyik csücskét kivágod és azt használod habzsáknak). Végül betolom a csókokat a sütőbe 45 percre/1 órára. Utána szobahőmérsékleten hagyom hűlni 1-1 1/2 órát, és utána lekapkodom vigyázva, hogy ne törjenek össze a sütőpapírról.
Miközben sülnek/száradnak a csókok a sütőben, addig elkészíthetem a málnás és csokis tölteléket. A csokis töltelékről annyit, hogy ez a habcsók finomabb a málnával, de azért leírom. Csokis ganache: A csokit kockákra tördelem és a megmelegített,de még épp nem forrásban levő tejszínbe dobom és addig keverem ameddig el nem olvad, utána 30-40 percig hűtőben dermesztem. Málnás hab: a málnát villával összetöröm, a tejszínből habot verek, hozz és elnagyolt mozdulatokkal hozzákeverem a pürésített málnát.
Ha kihűltek a csókok, fogok kettőt az egyiknek az üres talpára, egy kiskanál segítségével málnahabot kenek, majd a másik habcsókom üres talpával mint a pilóta kekszet összenyomom, így teszek az összes habcsókommal, variálom a ganache/habbal, vagy egyszerre rákenem mind kettőt. Végül egy szép tálcán tálalom és megeszem mindent!
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez