Mai mosoly: lazacos spagetti-favorit
Éljenek az olaszok és a tésztaételek! Ez a tésztarecept, mindenki kedvence (higgyétek el!), még annak is, aki a halat annyira nem annyira szereti. Pedig halat enni kell, mert nagyon egészséges. Szóval hetente egyszer tessék halat enni!
A receptet eredetileg egy Rai Uno TV műsorban láttam, még gimnazista koromban és jól elraktároztam a fejemben. Később egy ködös hétköznap estén, úgy döntöttem, hogy felelevenítem szürkeállományom homályából. Valószínűleg nem pont ez volt a recept, de isteni lett a végeredmény. Először friss tésztából készítettem, most erre nem volt idő (ha tehetitek, azzal készítsétek sokkal jobb, de ez minden olasz tésztaételre igaz). Azért a recept alatt megtaláljátok a házilag gyártott tészta receptjét is. Egyébként ezt a receptet csakis önös érdekből osztom meg veletek, mert szeretném megkaparintani cserébe a zabkeksz receptjét, amit Dóri hozott, mikor erre a lazacos tészta – tiramisú kombós Mosolybisztrós vacsira volt hivatalos hozzánk. Kedves druszám, várom a receptet!
Összetevők:
500 g spghetti friss, vagy olasz (általában Martellit vagy De Cecco-t veszek)
100-50 g fenyőmag-mandula pirítva, őrölve
4 gerezd fokhagyma zúzva
200 g füstölt lazac 1 cm szeletekre vágva
1 dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 db kisebb chilipaprika ha, lehet friss
1 dl grappa (bármiylen tiszta szesz vagy fehérbor is jó
4 dl tejszín
2 db tojássárgája
1-1 db citrom és lime héja vékonyra szeletelve/ reszelve
1 fej olasz hagyma
fél cm frissen reszelt gyömbér
1 kk római kömény
1 cs koriander
Elkészítése:
A tésztához sós vizet forralok egy nagy tésztaszűrős fazékban. Ha már lobog a víz beleteszem a tésztát, és pár percig főzőm, hogy al dente legyen. A fenyőmagot és a mandulát megpirítom, majd robotgépben durvára darálom. A fokhagymagerezdeket összezúzom egy kés segítségével és az olasz hagymát felaprítom. Előszörm hagymát mérsékelt lángon, olívaolajon megpirítom, ezután hozzáadom a fokhagymát és mikor illatozni kezd a darált fenyőmag és mandula keverékét hozzákeverem, végül fűszerezem a reszelt gyömbérrel és a római köménnyel. Felöntöm a szesszel, hagyom hogy az alkohol elillanjon. A vékony (kb. 1 cm) szeletekre vágott lazacot beledobálom, megszórom a friss, felaprított chilivel és lehúzom a tűzről.
A tejszínt a tojásokkal egy kézi habverővel elkeverem, a spaghettim főzővízéből merek a tojásos tejszínhez 1-1,5 dl vizet és azzal felhígítom, ha tocsogósabbra szeretném a tésztát akkor kicsit több főzővizet merek hozzá. A lazacos keverékkel és a megfőtt tésztámmal jól összekeverem. Visszateszem a tűzre és 2 percig átforgatom, hogy jól átmelegedjen. Végül frissen reszelt citrom és lime héjjal összekeverem, koriandert szórok a tetejére és ízlés szerint jó sok frissen reszelt parmezánnal tálalom. Egy jó fehérborral nagyon finom és egészséges vacsora.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez