Mai mosoly: joghurtos zsemle, ellenállhatatlan
Egy forró zsemle, vagy egy forró kenyér…sajnos egyiknek sem tudok ellenállni. A forró péksüteméynek a kedvenceim, nem tagadom. Csak sajnos finom házias ízt ritkán érezni a közértben beszerzett péksütemények, kenyérfélék esetében.
Ezért én sokszor, a házi kenyér, általam sütött kifli, zsömle, kalács, briós, croissant elkészítésére vetemedem. Mert úgy gondolom, ha már bűnözök és fehér lisztes szénhidrátbombákat tömök magamba, akkor legalább tudjam már, hogy mennyire növelem meg a fenekem térfogatát. Nyilván, így a lelkiismeret furdalás még jobban mardoshat, és azt is jobban tudom, hogy az a “kis könnyű” csak egy (néha kettő) darab kifli, vagy zsömle miatt mennyit kell majd küszködnöm (kínok-kínjával) a futópadon. Természetesen most, hogy fantasztikusabbnál-fantasztikusabb pékségek lepik el az országot, azért sokszor veszek például pisztáciás croissant-t vagy pain au chocolate-ot az á table! boulangerie-ben, vagy nagyon szeretem a Marmorstein pékség termékeit, melyet legtöbbször a Greenland bio-ból vagy a Deliből szerzem be. Van egy titkos pékségem a Buki Pékség (Kolosy tér), amit barátaink fedeztek fel és annyira megszerettünk, hogy nyáron volt, hogy este 8 órakor is elzarándokoltam gyalog, csak hogy forró vajas kiflit tömhessek a számba (igen, igen este 9 kor, és igen még friss jéghideg vajat kenve rá). Ebben a pékségben a vajas kifli valami mennyei, abbahagyhatatlan. A buki pékség kiflijéhez hasonlít a leginkább a zsömlém, annyira finom, omlós, ám kívűl roppanós és könnyű. Pikk-pakk elkészíthető a tésztája, összesen 2 óra alatt tökéletes kis bucik gőzölöghetnek az asztalodon, és a finom pékség illat elkerülhetetlen.
Összetevők:
300 g BL 80 liszt
200 g BL 55 liszt
3 ek méz kőteleki kaptár, vagy sukorói olajfűz
2 dl meleg tej
2 dl görög joghurt kimérve veszem a Culinarisban
1 ek olívaolaj
25 g élesztő
1 marék tökmag
csipet só
A langyos tejben elkeverem a mézet, belemorzsolom az élesztőt, simára keverem, liszttel meghintem és lefedve 10 perc alatt felfuttatom. A lisztet a sóval, a tökmaggal és a olajjal összekeverem, hozzáöntöm az élesztős tejet és a meglangyosított joghurtot, és az egészet egy tálban gyúrom kb. 10 percig, ne legyen ragadós. Ha igen, még hozzáadok további lisztet.
Gyúródeszkára veszem a tésztát (bőven alá lisztezek) és tovább dagasztom, majd hagyom 45 percet pihenni. 12 egyforma részre vágom, és kis bucikat formázok belőlük, a bucikat sütőpapírral letakart sütőlapra helyezem és 30 percig tovább pihentetem. Langyos tejjel megkenem a tetejüket, megszórom a magokkal és 20-25 perc alatt, 200 fokos sütőben aranybarnára sütöm (a sütőbe egy tál vizet teszek hogy gőz képződjön).
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez