Mai mosoly: háromsajtos ravioli
Gyerekkorom óta imádom Olaszországot. Ezt az imádatot a szüleimnek köszönhetem, és a sok olaszországi nyaralásnak. Már 3 évesen Velencében sétáltam a macskaköves utcákon, és hallgattam a régi nagy olasz slágereket, talán olyan is volt, hogy üvöltve énekeltem a kocsiban lehúzott ablakon kifelé, hogy “ lasciatemi cantaaaaare”.
Na, ekkor végérvényesen is az olasz kultúra szerelmese lettem! Az olasz ételekről nem is beszélve! IMÁDOM! Három évesen kétpofára halmoztam magamba a tortellini alla panna-át (tejszínes-sonkás tortellini), és nem voltam hajlandó mást enni. Tésztamániás vagyok, leginkább a ravioli és a linguini a kedvenceim. Így első receptnek egy raviolit osztok meg Veletek. Először is azért, mert imádom, másodszor nyár van, és olyan finomságokat lehet találni a zöldségesnél, mint például parajlevél (spenót). Harmadszor, mert mindig is akartam készíteni raviolit magamnak.
Egy kis töri óra: a ravioli elnevezése Mantovából és Milánóból származik, de Olaszország más régióiban is ismerik, van, ahol agnolottinak/ányolottí/, gnocchi verdinek/nyokkí verdí/, máshol meg capelaccinak/kápelaccsi/ nevezik. Egy tradícionális (eredetileg ricottával és spenóttal készül a ravioli) raviolit készítek el, picit átalakítva a saját ízlésemnek megfelelően. Sajnos még tésztagépem nincsen, de azért megbírkóztam a lehetetlennel. Hosszadalmas keresgélés és kutatás után rájöttem, hogy az ázsiaiak által használt wonton tésztalapokat (búzalisztből gyúrt tészta), fel tudom használni ravioli elkészítéséhez. Az ízén nem változtat, sőt, isteni. Így végül, de nem utolsó sorban megspóroltam magamnak a gyúrás-pihentetés-nyújtás “szentháromságot”:-), és egy egyszerű mozdulattal (a hűtőből kivéve, a kiolvadást megvárva) kész tésztalapok lettek az asztalomon. A wonton tésztalapok a legmultifunkcionálisabb hozzávalók egyike: bármit bele lehet tekerni vagy meg lehet tölteni, esetleg megsütni. Mini muffinkapszilban megsütve pedig kiváló alapja canapéknak, kis falatkáknak. Voilá: így lett házi a raviolim tésztagép nélkül, a friss wonton lapoknak köszönhetően.
Összetevők:
250 g friss ricotta
100 g gruyére frissen reszelve (edamival helyettesíthető)
70 g parmezán frissen reszelve
1 db tojás sárgája
fekete- és zöldbors frissen őrölve
4 db mentalevél
4 ek metélőhagyma aprítva
2 gerezd fokhagyma zúzva
30 g vaj
500 g parajlevél
20 g fenyőmag pirítva
24 db wonton lap culinarisban avgy a vásárcsarnokban beszerezhető
1 db lime leve
4 ek extraszűz olívaolaj
4 gerezd fokhagyma
1 db chili v. peperoncino erezve, magozva, aprítva
Elkészítése:
Öntet: Aprítsd fel nagyon apróra a fokhagymát, chilipaprikát és petrezselyemzöldet. Majd forrósíts fel egy serpenyőben 4 evőkanál olívaolajat, dobd rá a fokhagymát, várd meg míg el kezd illatozni, add hozzá a chili paprikát, végül szórd meg az apróra vágott petrezselyemlevéllel.
Ravioli: Tedd a ricottát, a lereszelt gruyére és parmezán sajtokat egy nagy tálba, majd add hozzá a friss aprított metélőhagymát, a lime levét és lereszelt héjját, a frissen őrölt fekete és zöldborsot, 1 gerezd zúzott fokhagymát, a tojás sárgáját és egy csipet sót. Ezt addig keverd míg krémes állagúvá nem válik. Ezután a wonton lapok felére, egy kávéskanál segítségével halmozd fel a krémet, majd a wonton lapok másik felének széleit egy ecset segítségével a megmaradt tojásfehérjével kend be, és így ragaszd össze a krémes és a sima wonton lapokat, jól nyomkodd össze hogy az összes légbuborékot eltávolítsd a két lap között. Forralj föl egy nagy lábosban vizet egy csipet sóval, olajjal. Mikor már forr a víz, dobd bele a kész raviolikat, 3 percig hagyd őket forrni, vagy amíg a felszínre nem jönnek. Ha megfőttek, csöpögtesd le őket, és tedd félre egy tálba.
Paraj: Amíg a raviolik főnek, egy serpenyőben 5 percig pirítsd a fenyőmagot, majd tedd félre egy kis tálba. Ezután aprítsd föl a fokhagymát, egy nagy serpenyőben olvaszd meg a vajat, dobd rá a fokhagymát, illatozásig pirítsd, majd dobd rá a parajlevelet, így fonnyaszd 10-15 percig. Végül a tálaláshoz halmozd egy tányérra a fonnyasztott spenótot, szórd meg fenyőmaggal, rakd a tetejére a raviolikat, és végül locsold meg az öntettel. Egy finom fehérborral csodás vacsora lesz belőle, akár hétköznap is, mivel az elkészítése 45 perc.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez