Mai mosoly: gesztenyés bejgli
Én félek a bejglitől! Komolyan, ez nem vicc! A bejgli egy, olyan misztikus sütemény amitől félni kell, és hogy miért? Hogy nehogy szétrepedjen!
Konyhai tevékenykedéseim első végterméke volt a hat db bejgli, amit 11 éves koromban készítettem, egy kis szülői segítséggel. Anya segített a tölteléket elkészíteni (mert a tésztát szigorúan én akartam megcsinálni), Apa a nyújtásnál segédkezett, és soha nem felejtem el a négy darab bejglit, mind a hárman áhítozva néztük és izgultunk a sütő ablaka előtt. Szétrepedt, hogy a franc essen belé! Azóta is az egyik mindig szétreped, komolyan, nem értem miért? Most egyet készítettem, mert van egy családi barátunk akinek péküzeme van, és isteni a mákos-meggyes bejglijük, szóval magunkat kímélendő ezt tőlük szerezzük be. De szeretettünk volna gesztenyés bejglit, ez a család kedvence, és nem volt mit tenni, tegnap este 10-kor nekiláttam. Nem repedt szét, isteni lett. Jöjjön hát, a misztikus karácsonyi sütemény: a Bejgli gesztenyésen, aszalt szilvával.
Összetevők:
- 150 ml tejföl házi
- 20 g friss élesztő
- 1 egész tojás
- 500 g liszt
- 250 g házi vaj
- 1 csipet só
- porcukor
A töltelékhez:
- 250 g gesztenyemassza fehér
- 1 dl házi tejszín
- 1 dl barna rum
- 1 ek fahéj
- 25 g házi vaj
- 150 g aszalt szilva házilag aszaltam (lásd később), nagyon apróra vágva
- 1 ek méz
- 1 tojás kenéshez
Elkészítése:
A tejfölt langyosra melegítettem, elkevertem a tojással, majd hozzáadtam az élesztőt. A lisztben elmorzsoltam a vajat, megszórtam a porcukorral és a csipet sóval. Ezután egy mélyedést vájtam a közepébe, és beleöntöttem a tejfölben felfuttatott élesztőt és jól összegyúrtam. 4 cipó lett belőle, ebből egyet készítettem el a másik 3-at végszügség esetére eltettem (a végszükség jelentése: ha elfogyna idő előtt, legyen tartalék). Fóliába csomagoltam, azt amelyiket felhasználtam másfél órát pihentettem a hűtőben, a többit benne hagyom és később használom fel.
A töltelékhez a hozzávalókat elektromos habverővel jól összekeverem. A gesztenyét elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a tejszínt rumot, fahéjat és mézet és a végén hozzákeverem a feldarabolt aszalt szilvát. Átgyúrom és 5 mm vastagságú téglalap alakúra nyújtom a tésztámat. Megkenem a töltelékkel, én a hosszanti oldalával feltekertem (így nagyobb lett a rúd). Megkenem 1 db felvert tojással, és pihentetem másfél órát, majd újra megkenem a tojással és 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt készre sütöm. Reni kollegina szerint, karácsonyi reggelik elengedhetetlen kelléke egy nagy pohár meleg vagy hideg tejjel!
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez