Mai mosoly: fügeszerelem
Imádom a fügét, ezért egyértelmű volt, hogy valamilyen fügés quiche-t fogunk vacsorázni. A quiche-t azért is szeretem, mert szupergyorsan elkészíthető, egy váratlan vendégsereg érkezésekor is összedobható, bármit beletehetünk, húst és sajtot, lehet édes vagy vega, hovatovább brunchoz is kíváló alapanyag lehet.
Összetevők:
1 db tojás
140 g finomliszt
140 g házi vaj (fény utcai piacról) szobahőmérsékleten pihentetett
1 kk só
1 kk cukor
1-2 ek jéghideg víz
150 g gorgonzola gorgonzola dolce (Culinarisban, Intersparban kapható)
1 dl száraz pezsgő én nyerspezsgőt használtam (Szilveszterről maradt)
1 kk só
tetszés szerint frissen őrőlt bors
1 ek olajfűzméz (kedvencem, de lehet sima akácmézet is)
1 kis marék snidling opcionális
3 szál friss kakukkfű
5-6 db friss füge
1 ek friss ricotta
Elkészítése:
Tészta: A lisztet a vajjal összemorzsolom, hozzáadom a tojást, 1 kk. sót és jól összegyúrom, ha már homogén a tésztám hozzáadom a jéghideg vizet és addig gyúrom, amíg összeáll, nem ragad. Gyorsan gyúródeszkára teszem, lisztezem és kinyújtom. Olvasztott vajjal kikent tart, vagy pite formába borítom, és a fölösleges részeket levágom, belenyomkodom a formába és megszurkálom villával a tésztámat.
Töltelékhez: A fügét megmosom, levágom a szárait és félbe vágom, a gorgonzolát villával összetöröm, hozzákeverem a ricottát és a pezsgőt. A gorgonzolás krémet sózom, frissen őrölt borssal ízesítem. Amint készen van a krémem, rákenem a tésztámra, rádobálom a 3 szál kakukkfű levélkéit, ráfektetem a fügéket, és meglocsolom egy ek. olívaolajjal.
190 fokra előmelegített, alsó-felső sütőmódban sütöm 15 percig vagy amíg aranybarnára sül a tésztám. Még forrón olajfűzmézzel megcsurgattam. Olívaolajos pirított diós bébispenótsalátával tálaltam.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez