Mai mosoly: fahéjas csoki csoda
Egyszer, kiskoromban, farsangkor (mondjuk, nem csak akkor – a Nagyival mindig sütöttünk:P) a Nagymamámmal farsangi fánkot sütöttünk. 45 darab lett, még forrón megettem 25 darabot… Utána majdnem a mentőt hívták ki, annyira nagyon rosszul voltam. De a Nagypapámnak a kezére is rácsaptam, hogy ne vegye el az utolsó falatot.
Az nagyon jó volt! Olyan szép emlék! A Nagypapám így van meg az emlékeimben: fehérhajú, és nagyon magas. Imádta a süteményeket, és én annyira szerettem vele enni. Talán ezért is szerettem meg főzést, vagyis először inkább sütést. Most ezt a fahéjas csokitortát a Nagypapámnak ajánlom.
Összetevők:
250 g vaj
200 g porcukor nyírfacukor darálva vagy méz (szigorúan kőteleki kaptár)
400 g tönkölyliszt fehérliszt is tökéletes
4 db tojás sárgája
3 ek tej
1 csipet só
100 g vaj
2 db extra nagy tojás
200 g csoki 85% (nagyobb hipermarketekben kapható)
5 ek fahéj
5 ek holland kakaópor
3 ek vörösáfonya aszalt is jó
200 g demerara cukor
5 ek tejszín
Elkészítése:
Tésztához: Elkevered a vajat a cukorral és a sóval, majd jöhet a liszt és a tojás. Én ezt kézzel szoktam, a Nagyi így tanította (persze lehet géppel is). Morzsásnak kell lennie a tésztának. Ekkor hozzáöntöd a tejet, és egy gömböt formázol belőle, egy kicsit még átdolgozhatod lisztel, de ne nagyon, mert nem marad finom omlós a tésztád. Ha megvagy, dobd be a hűtőbe fél órára, vagy egy órára pihegni.
Ha kellően kipihente magát, hurkát formázol belőle, kibélelsz vele egy 30 cm átmérőjű sütőformát, és 180 fokon 12 perc alatt félkészre sütöd (halványbarna színű lesz a tortád). Egy kis csel: fagyaszd le sütés előtt a tortalapot, és azonnal tedd a sütőbe fagyott állapotban, akkor nem fog hólyagosodni a tortád.
Csokitöltelékhez: A vajat, kakaóport, csokit, fahéjat és a sót vízgőz fölött olvaszd össze, közben egy másik edényben a tojást és a cukrot verd habosra, majd add hozzá a tejszínt. Végül a csokimasszát és a tejszínes egyveleget öntsd össze, keverd jól el, és add hozzá az aszalt vörösáfonyát. Ha kész, öntsd a félkész tortalapra, és 40 percre told vissza 180 fokos sütőbe. Akkor jó ha a teteje bereped, és a közepe folyik.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez