Mai mosoly: expressz ír kenyér
Imádom a friss, forró kenyeret. Imádom, ha nem kell órákig keleszteni, dagasztani, vagy a kovászra várni napokat, heteket.Ez a kenyér ilyen.Imádom, ha a frissen sült kenyér illata belengi a lakást úgy, hogy mindeközben forró csokit kortyolgatok a kanapén ülve és nézem a csodálatos tájat.
Az úgy volt, hogy egy hétig hallgattam, olvastam, hogy micsoda ítélet idő lesz, “szerezzük be az alapélelmiszereket”, “tankoljuk meg az autót”, sőt “ha, útra kelnénk az intelmek ellenére, legyen nálunk termoszban forró tea, hidegélelem és takaró”. Milyen jókat nevettem ezeken az intelmeken, és ma reggel, elkezdett esni a hó azóta meg sem áll, imádom! Így aztán, mivel nem hittem hogy tényleg jön az ítéletidő, nem szereztem be semmilyen alapélelmiszert, kenyér sem volt itthon. Eszembe jutott, egy régi jó kenyérrecept a ír szódás kenyér. Itt a szódán, szódabikarbónát kell érteni. Nagyon könnyű elkészíteni 15 perc a gyúrás-dagasztás, és 30 perc alatt megsül. Másnapra még finomabb lesz!
Összetevők:
170 g teljeskiőrlésű búzaliszt
170 g búza finomliszt
1 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
290 ml író vagy ugyanennyi kefír
1 tk só
fűszerek ha ízesíteni akarjuk
Elkészítése:
Előmelegítem a sütőmet 200 fokra. A kétféle lisztet, sót, szódabikarbónát és sütőport összekeverem, ha szeretném, hogy különlegesebb legyen a kenyerem itt adok hozzá szárított paradicsomot, olívapürét vagy provence-i fűszerkeveréket. Miután a száraz összetevőket összekevertem, egy mélyedést fúrok a liszt közepébe, és odaöntöm az írót vagy kefírt, és egy nagy villával elkezdem kevergetni, amíg egy puha tésztát (nem vizes, ragacsosat!!!!) nem kapok. Kézzel gyúrom tovább 5-10 percig (ha nem elég a lisztnek a kefír mennyisége, akkor tejet adok még hozzá). Egy nagy lisztezett deszkán megformázom, és a tetejére keresztet vágok. Lisztezett sütőlapra teszem és 30 percig sütöm, vagy amíg aranybarna lesz és nyomásra sóhajt. Friss vajjal tálalom. Eredetileg ehhez a kenyérhez író kellene, de nálunk ez nem kapható minden szupermarketben, ezért kikísérleteztem, hogy kefírrel ugyanaz az állag érhető el. Egyébként ha tudtok szerezni piacon vagy készíteni házilag írót azzal csináljátok sokkal finomabb.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez