Mai mosoly: expressz croissant, avagy reggeli haladóknak
Na, nem mirelit vajas-leveles tésztából, annyira nem expressz, azok ízetlenek meg egyébként is. Ezt én találtam ki, mármint, hogy gyorsítom az eljárást az amúgy nagyon nehéz leveles-vajas tészta készítésénél.
Tavaly végre eljutottunk Párizsba. A legszuperebb városlátogatás volt, pedig eddig azt gondoltam én egy olasz fanatikus vagyok, de kiderült hogy olasz-francia fanatikus vagyok. Volt egy előítéletem a franciákkal kapcsolatban, de azt kell mondanom, hogy pozitívan csalódtam, teljesen odáig vagyok értük. Segítőkészek és kedvesek voltak velünk, mindenki válaszolt, ha angolul kérdeztünk, és hát az ételek..Mhhhhhm. Szóval Párizsban és Lyonban is (a gasztronómia fellegvárai) természetesen a reggeliknél (Franciaország az a hely, ahol a szállodában, még ha nagyon jó a reggeli ajánlat akkor sem szabad kérni) elmaradhatatlan volt egy légiesen könnyű, ám mégis roppanós croissant házi vajjal, és lekvárral. Na, erre a croissant-ra vágyunk azóta is.
Eddig jó sokszor készítettem croissant-t életemben, ám egyiknek sem hasonlított az állaga az igazi francia vajas croissant-hoz, pedig a Larousse Gastronomique utasításai szerint jártam el, megnéztem száz és száz youtube tutorialt a vajas-leveles tészta készítéséről, és a vége mindig az lett, hogy pont nem volt annyira roppanós és könnyű.
Most egy francia ismerős segítségével kitaláltam egy nagyon könnyű joghurtos alaptésztát, és mintha palacsintát készítettem volna, kentem habos vajjal és rétegeztem a tésztalapokat, majd nyújtottam, pihentettem és TÖKÉLETES. Mindez összesen 1 óra 10 perc, plusz a hűtés és sütés.
Összetevők:
- 800 g BL 55 liszt
- 3 ek kristáycukor
- 1 zacskó (7g) száraz élesztő
- 1 dl tej langyosra melegítve
- 2 dl natur joghurt én bio-t használok (de tökéletes a sima is)
- 2 egész tojás + 1 db felverve a kenéshez
- 1 ek olaj
- 1 csipet só
- 200 g vaj joghurtos meggle a legjobb szerintem
Elkészítése:
A lisztet elkeverem a 2 ek. cukorral, csipet sóval. A langyos tejhez hozzáadok 1 ek. cukrot és beleszórom az élesztőt, 10 percet várok amíg felhabosodik, ha nem habosodik fel az élesztő az nem jó (vagy túl meleg volt a tej, vagy túl hideg, újra kell kezdeni) közben felmelegítem a joghurtot is. A tojást előre kivettem a hűtőből (vagy a vásárlás után be sem tettem) és vártam amíg felmelegedik (fontos, hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek a hozzávalók).
A cukros-sós lisztbe mélyedést fúrok és beleütöm a tojásokat, hozzáadom a joghurtot, majd a felfuttatott élesztőt. Gyúrom-dagasztom, amíg olyan tésztát nem kapok ami kicsit ragacsos, de simán leválik a keverőedény faláról (könnyebb, ha a dagasztást robotgéppel végezzük a dagasztókar használatával, szeretlek Kitchenaid). Ha ezzel meg vagyok, akkor egy evőkanál olajban megforgatom a kis tésztabucimat és dagasztótálban meleg helyen (én a sütőben melegen tartó funkció bekapcsolásával szoktam keleszteni a tésztáimat) kelesztem. 45-60 perc múlva kb. 3 szorosára megkelt tészta néz rám.
Amíg kel a tészta, addig a vajat felhabosítom. A megkelt tésztámat átgyúrom, 10 egyenlő részre választom és kis téglalapokat ( 9x15 cm, 5mm) formázok belőlük. Minden egyes tésztalapomat megkenem a habos vajjal vékonyan mint a palacsintát (nem baj ha a végén marad vaj) de úgy, hogy a széleinél egy kis sávot kihagyok, hogy amikor nyújtom legyen hova a vajnak kifutni. Ha készen van egymásra rétegeztem a téglalapokat a vajjal, kinyújtom kb. 2 mm vastagságúra. Majd egyenlő szárú háromszögeket mintázok belőle kb. 10 db lesz. Feltekerem úgy, hogy a talptól haladok a szárak felé, majd kiflit formázok belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsire halmozom és alufóliával letakarva, én kiraktam a teraszra (mert a hűtőbe nem fért be) egy éjszakára, reggel előmelegítem 170 fokra a sütőmet, légkeveréses funkcióra állítom és 20 perc alatt aranybarna ropogósra sütöm. Citromos-gyömbéres házi lekvárral és nutellával ettük.
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez