Mai mosoly: eperlekvár házilag
Szóval eperlekvár. Sajnos idén későn jön el az eper befőzés ideje, még ezek az eprek is inkább magában ehetőek voltak. Pedig az eperlekvár befőzésének eljövetele a nyár kezdete számomra. Viszont most volt lehetőség nagy mennyiségben lekvárt főzni. Az eredmény mennyei. Hajrá Gyerekek! Befőzni jó!
Összetevők:
1000 g cukor
4000 g eper
3 zacskó 3:1 dzsemfix vagy az egészet befőző cukorral készítsd
Elkészítése:
Az epreket jól átmosom, mi duplán mostuk. De szerencsére egyáltalán nem voltak sarasak, koszosak. Ezután kicsumázom és negyedekre vágom (Itt felkészítek mindenkit előre, hogy ez min. 1 óra volt nekem). Ezután megszórom a cukor felével, hogy egy kis levet eresszen és felteszem egy óriás lábosban főzni. Rászorom a maradék cukrot és a dzsemfixet. Egy-két rottyanásig várok, ekkora nekem pont megfelelőre besűrűsödött (kicsit folyósabb). A rottyantás előtt lehet belerakni: jól megtisztított bazsalikomot, vanília magot, vagy apróra vágott gyömbért, esetleg fahéjat. Ha kellően besűrűsödött a lekvár, én az egyik felére még rámentem egy botmixerrel, jobban szeretem ha nem darabos.
Miközben fő a lekvár, 100 fokos sütőben jól kimosott üvegedényekbe vizet teszek és 10-15 perc alatt sterilizálom. Ha kész a lekvár - forrón - a steril üvegekbe töltöm, lezárom és hirtelen a feje tetejére állítom (ezzel a metódussal nem kell tartósítószert ahsználni). Majd dunsztban kihűtöm.
Szabó Dorottya
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!
Szólj hozzá a cikkhez